Æbleflæsk

Med udsigt til sne og slud i horisonten, byder november oftest på frygtelige indvendinger mod at blaffe. Det skulle dog ikke afholde kæresten og jeg fra at prøve lykken med en tur ud i det blå på tomlen.

henkastet-affald

På sådan en tur skal man huske de lange underbukser, penge til bussen og gode ben at vandre på. Det sidste er meget vigtigt, hvis destinationen er et sommerhus på Thurø. Her afgår der ingen busser til og fra efter klokken 13, hvis man lander om lørdagen. Hvilket vi selvfølgelig gjorde.

lavvande thurø

Heldigvis var november med os. Supermåne. Solskin og sporadiske skyer, der gav os en fantastisk udsigt ud over det fynske øhav. Helt til Langeland. Temperaturen gennemsnitligt over frysepunktet. Bål i brændeovnen.

Karen, det dejlige væsen, lavede friskbagte boller. En simpel opskrift. Hvedemel, vand, gær og lidt salt. Det hele røres sammen i en stor skål og stilles til koldhævning natten over i køleskabet.

pejs

Dagen efter, lige inden solen er stået helt op, bruger man en helt almindelig spiseske, dyppet i vand, til at trække dejklumper op af skålen og bagefter fordele klumperne på en bageplade med bagepapir. Enkelt. Primitivt. Rustikt. Kold ovn. Sæt temperaturen til 225°. Bag til bollerne er færdige.

Mens man lettere menneskefjendsk, venter på at bollerne bliver færdige og at nogen får liv i brændeovnen, kan det anbefales at slå morgensurheden ned med kærlige kåde morgenkys og varm kaffe eller te. Hvis man tør.

super-moon

 

Ingen ØF ØF

Med fødderne tilbage på det fynske kontinent måtte der noget særligt efterårsagtigt til de lune boller. Noget jeg med stolthed husker fra min barndom. Æbleflæsk. Men ikke bare normal æbleflæsk. Næh udfordringen var at lave æbleflæsk, uden aflivning af dyret, der bl.a. er kendt for at sige ØF ØF, og være storleverandør af grøntsagen der altid er i sæson …

Ja hov der snød jeg dig igen. Ingen animalske produkter blev brugt til min version af æbleflæsk. I stedet for, blev det en hokkaido-græskar, der måtte lade livet så vi kunne få mad på bordet.

hokkaido-1

Vi skulle jo bruge energi så vi kunne planlægge, hvordan vi skulle overtage verdensherredømmet. Og hvis det ikke lykkedes, skulle vi finde ud, hvor i landet vi kunne indfri drømmen om, at have eget hus uden naboer og rigeligt med plads til at dyrke vores egne grøntsager.

hokkaido-2

En solid kokkekniv blev brugt til at flække det orange bæst uden hår på hovedet. Ikke at mine tanker var på en vis kommende præsident, da kniven pressede sig igennem og delte græskaret i to.

Den ene halvdel blev stillet til side og gemt til en lækker suppe. Den anden halvdel fik fjernet kernerne og blev flækket til to kvarte stykker, hvorefter jeg skar mundrette stykker og dyppede dem i en rørt blanding af kikærtemel, kikærtevand (ja det fra dåsen med kogte kikærter), soya, gærflager, røget paprika, lidt olie og salt.

hokkaido-3

Blandingen skal være tyk nok til at blive hængende på overfladen af “græskarflæsket”. Herefter røg det en tur ind i ovnen der stadigvæk var brændende varm. 225°. Til dels fordi bollerne lige havde haft fornøjelsen af ovnen, men også fordi det gør det hele ekstra dejligt og sprødt udenpå. Det tager et magisk sted mellem 15-20 minutter. Det kan ikke anbefales at starte fra en kold ovn.

æbleflæsk

Og ja det ikke bare ligner stegt flæsk; smagen er uhyggeligt tæt på. Selv de sprøde svær og den bide-seje kødstruktur, kan du opnå med den rette omhu. Det kan også godt tåle at overnatte en enkelt nat i køleskabet. Og det kan også bestå den efterfølgende varmetest på en pande med olie på. Det gør oplevelsen endnu mere fedtet autentisk.

Æblegrøden og de bløde løg havde jeg lavet dagen før. Jeg går ud fra, at det har du ganske godt styr på selv. Ligesom med mayoen.

Velbekomme.