Chilimayo

Tilberedningstid: 5 minutter
Ventetid: 15 minutter
Antal personer: Mange
Redskaber: Urtekniv, teske, spartel, stavblender + bæger 

 

Du skal bruge 
1/2 dl. Soyadrik neutral (soyaplanter har ikke patter!)
2 dl. smagsneutral solsikkeolie (stuetemperatur)
1 tsk. dijonsennep
1 tsk æbleeddike
1 fed hvidløg
1 tsk tørrede chiliflager (eller mere hvis du lyster)
Salt og peber (bare et lille nips af hver)

 

chili-mayo-ingredienser

Læs mere

En sikker vej til at lykkedes
Ligesom med “normal” mayonnaise handler det om at de to flydende substanser, har nogenlunde samme temperatur for, at kunne smelte sammen i den magiske kemiske fede blanding, som vi værdsætter så højt til sprøde pomfritter,  ovenpå kartoffelmaden, eller som smørelse på brødet i en sandwich. Derfor er det vigtigt, for at lykkedes, at olien har stuetemperatur.

Hvis du ønsker at lave en helt almindelig mayonnaise skal du bare sløjfe hvidløg og chili fra opskriften. Du kan også erstatte æbleeddiken med sherryeddike og tilsætte estragon og lidt gurkemeje i stedet for chili og hvidløg, så får du noget der i overraskende grad, både i konsistens, smag og farve, minder om bearnaise.

 

Sådan gør du
Hæld soyadrikken op i det høje bæger, der fulgte med din stavblender. Læg knivbladet ovenpå hvidløget og giv det et godt tryk. Fjern skrællen og smid hvidløget op i det høje bæger. Tilsæt sennep, æbleeddike, chili, salt og peber og stil til side i 15 minutter (fordi soyadrik normalt opbevares i køleskabet ligesom mælk). Hæld olien op i et decilitermål.

Når der er gået 15 minutter stikker du stavblenderen ned i bægeret og lader den gøre sit arbejde i et minuts tid, så alle ingredienserne bliver blandet godt sammen og temperaturen kommer op.

Herefter, med fuld skrue på stavblenderen igen, tilsætter du olien i en tynd langsom stråle. Efter et kort øjeblik vil du opleve, at magien sker lige foran dine øjne. Husk at stoppe i tide, når du har opnået den ønskede cremede kvalitet. Smag eventuelt til med salt og peber og rør efter med spartlen.

Mayonnaisen kan holde i 1-2 uger på køl, alt efter hvor rent et glas du opbevarer den i, og hvis du sørger for at den ikke får alt for mange “beskidte fingre” ned i sig.

Læs mindre

Velbekomme