Chimichurri

Tilberedningstid: 2 timer
Antal personer: Mange
Redskaber: kniv, skærebrædt, bradepande, skål, pande, gaffel og ske

 

Sådan gør du en forskel
Chimichurri er den lille detalje, der gør hele forskellen på en god aften ved grillen. Det er en koncentreret opsummering af de smage, der findes i dit område. Den smager anderledes i Argentina, end den vil gøre, hvis du f.eks. laver den i England. Den smager af det, du kan opdrive hos din lokale grønthandler og den jord, som har givet næring til ingredienserne. Det smager godt, og er uundværlig til grillet kød og hvad du ellers kan finde på at servere den til. Med sin perfekte blanding af sødme, syre, bitterhed, salt og råstyrke skaber Chimichurri den ultimative smagsoplevelse sammen med et godt stykke grillet kød.

Læs mere

Nogen vil ligefrem tale om at få en orgasme i munden! Det er sexet og det får dine gæster til at blive meget stille, mens de lystigt lader smagen fornøje deres ganer – og lige meget hvor meget du laver af den, så er der aldrig nok!

Chimichurri tager tid at lave, og det bedste resultat opnåes, hvis den får lov til at tilbringe natten over i køleskabet. Den kan sagtens holde sig i dagevis!

Et par gode råd. Serverer du denne chimichurri for Argentinere så udelad chilien og nøjes med 1 fed hvidløg. Du kan også bruge friske koriander eller timian. God fornøjelse og husk at nyde det hele vejen igennem.

Læs mindre

 

Du skal bruge
3 røde peberfrugter
2-300gr. cherrytomater
2-3 fed hvidløg
En god håndfuld bredbladet persille
1 citron
Rødvinseddike
1 frisk chili
3-4 laurbærblade
2 spsk paprika
1 1/2 spsk spidskommen
2-3 spsk tørret oregano
2-3 tsk tørret chili (ikke for stærk) – kan udelades!
Masser af god olivenolie
Salt og peber

 

Sådan gør du
Start med at skylle tomaterne og peberfrugterne grundigt. Find bradepanden frem og dryp lidt olie på. Find skærebrædtet frem og skær tomaterne i halve eller kvarte, hvis de er lidt store. (kan du ikke finde cherrytomater kan almindelige og bøftomater også bruges – her skærer du dem bare ikke, i for tykke skiver!) fordel tomaterne med skæresiden opad. Med rund hånd drypper du eddike over dem. Kværn peber over og giv dem lidt salt også.

Læs mere

Flæk peberfrugterne på langs og fjern den hvide hinde og kornene. Skær dem i kvarte på langs og læg dem med skindsiden ovenpå tomaterne så de danner et låg. Det får tomaterne til at dampe indefra, mens skindet rynker. Dryp olie, lidt eddike og salt og peber over peberfrugterne. Stil ind i ovnen på ca. 190° og gå videre til næste del af projektet.

Mens tomaterne og peberfrugterne hygger sig i ovnen, skal vi igang med de andre smagsindtryk, der kommer til at skabe den perfekte balance. Find den store skål frem og hæld en god slat olivenolie op i den – 3-4 spsk kan gøre det. Tænd for blusset på komfuret. Stil panden på blusset og hæld paprikaen og spidskommen på den tørre pande. Tag en ske og bland det hele godt sammen og lad varmen fra panden få duften til at sprede sig. Det må ikke brænde på. Vi skal bare have trukket smagen frem i krydderierne igen.

Hæld de varme krydderurter over i skålen og vend sammen med olien. Hvis olien syder let, har krydderierne fået det rigtige skud varme. Pil hvidløgene og hak dem i små fine tern. Tilsæt til olien i skålen. Skyl persillen grundigt og skil bladene fra stilkene. Saml stilkene og hak dem i bittesmå stykker. Saml bladene og hak groft. Hæld op i skålen og vend det hele rundt.

Skær skrællen af halvdelen af citronen uden at få for meget af det hvide med. Pres saften fra citronen op i skålen og smid skrællen og laurbærbladene sammen med. Tilsæt oreganoen og den tørrede chili. Finthak den friske chili – pas på med kernene og hinden, hvis du ikke vil have den for stærk. Du kan starte med at tilsætte halvdelen og så løbende justere på styrken, efterhånden som den trækker.

Tilsæt et par gode spsk eddike og rør det hele godt sammen. Kig til tomaterne og peberfrugterne. Når peberfrugterne er blevet godt branket og sorte på skindsiden er de klar. Tomaterne er klar, når du nemt kan mose dem med en gaffel. Derfor kan det være, at du skal tage tomaterne fra før peberfrugterne er klar. Er det tilfældet, kan du lægge peberfrugterne over på en tallerken, mens du fjerner tomaterne og lægger dem på skærebrædtet. Læg peberfrugterne tilbage i fadet og smid fadet ind i ovnen igen.

Tomaterne moses direkte på skærebrædtet med en gaffel, og derefter vender du hele baduljen op i skålen og rører godt rundt. Når peberfrugterne er klar, tager du dem ud og fjerner det nu sorte skind. Derefter kan du, ligesom med tomaterne, mose peberfrugterne med en gaffel. Igen sørg for at få alle safterne med, også det der måtte være tilbage i bradepanden.

Vend det hele godt sammen og smag til med salt, peber og rødvinseddike. Vend mere olivenolie i så det næsten dækker, og stil på køl mindst et par timer inden servering. Smag til undervejs så den får den rigtige balance. Den må ikke blive for salt eller syrlig!

Som nævnt tidligere, bliver den bedst af at overnatte i køleskabet, men tag den ud af køleskabet et par timer før servering.

Buen Provecho.

Læs mindre