Den Magiske Delle

Tilberedningstid: 2o minutter
Ventetid: 95 minutter
Antal personer: 4
Redskaber: spækbræt, stegepande, kniv, kartoffelmoser, minihakker, 2 glas, teske, spiseske, bageplade, skål, gummispartel

 

Den evige diskussion
Vi spiser den mad, der smager som den gør, fordi det har vi fundet ud af, kollektivt, at det er godt og lækkert. Det udgangspunkt er der i min verden ingen grund til at lave om på. Der er heller ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Du spiser jo ikke leverpostej fordi det smager skidt, eller en frikadelle for den sags skyld. Vel?

Grunden til at den mad vi spiser, smager som den gør, skyldes bl.a. at vores hjerner er så smart indrettet, at den har receptorer til at opfange de elektriske impulser og kemiske forbindelser, når maden rammer dine smagsløg på tungen. Det hjernen opfanger er f.eks. smagen af umami, og når det sker, så belønner den dig med lykkefølelse, du mærker en glæde – og dermed bliver du mæt. Såre enkelt er det.

Det er grunden til at jeg forsøger, fra tid til anden, at genskabe de velkendte kulinariske oplevelser. Og fordi, det godt kan blive kedeligt at spise ris og bønner hele tiden. Variation må der til for at behage sanserne. Man bliver også hurtigt træt af missionærstillingen.

lune-hakkebøffer

En nødvendighed

Det at spise plantebaseret og have trangen til den velkendte madkultur, kan samtidigt nogen gange byde på udfordringer fordi det kan tage længere tid end normalt.

Indrømmet det er hurtigere at gå ned i supermarkedet og finde en plasticindpakket bakke fra industriens koncentrationslejre, eller noget præfabrikeret pap, der gerne vil fremstå som værende sundt og plantebaseret.

Jeg syntes, på den anden side, det er meget mere positivt, selv, at kunne fremtrylle noget lækkert, hvor du ved præcist hvad der er i. Noget du selv har haft sliddet og fornøjelsen med at frembringe.

lune-deller

Jeg har til denne opskrift tilført elementer, der efterligninger mundsmagsoplevelsen af en “delle”. Derfor er der grofthakkede cashewnødder i, som skal gøre det ud for de små stykker fedt og brusk, der er i hakkekød. Cashewnødder har en naturlig sødme, let syrlighed og en fedme, der kan henlede tankerne på noget med smør.

Et andet element, der er vigtigt ved en god “delle” er smagen af stegte løg, der bl.a. fremkommer ved at fedtet smelter “indefra” når varmen fra panden trænger op igennem farsen. Men når vi, som i dette tilfælde, tilbereder i ovnen uden fedtstof, må vi snyde lidt. Derfor steger jeg løgene i lidt olie på en pande, inden de bliver blandet i farsen.

Jeg har forsøgt med mig at stege “dellerne” på panden, men jeg syntes den samlede smagsoplevelse bliver bedst i ovnen. Det er samtidigt også meget sundere og man kan altid stege dem bagefter, i lidt olie, på en pande.

De to elementer tilsammen gør, at du genskaber den velkendte mundsmagsoplevelse, som gør dig glad og mæt.

Det er en grundopskrift, som du kan bruge til at lave plantebaseret frikadelle, hakkebøf til din burger eller spicy meatball til en lækker tomatsovs. Forskellen ligger i hvilken bønne du kaster dig over og de krydderier du bruger.

grund-ingredienser

 

Du skal bruge

Grundopskrift
2 glas kogte bønner (se et godt trick her)
1 finthakket løg (stegt på panden i lidt olie)
3/4 glas grovvalsede havregryn
1 glas kogende vand
2 spsk hørfrø
2 tsk loppeskalsfrø (husk)
1/2 glas grofthakkede cashewnødder
1-2 spsk gærflager
Evt. 2-3 spsk hvedemel

Frikadelle *
Black-eyed peas (se opskrift her)
Dijonsennep
Æbleeddike
Soya
Salt og peber
Evt. Allehånde
Evt. røget paprika

Hakkebøf *
Sorte bønner
Dijonsennep
Soya
Engelsk Sauce
Sherryeddike
Røget paprika
Hvidløg
Chili
Salt og peber

Spicy Meatball *
Kidney bønner
Tomatpure (smager bedst efter en hurtig tur på panden)
Sherry- eller æbleeddike
Paprika (smager bedst efter en hurtig tur på panden)
Spidskommen (smager bedst efter en hurtig tur på panden)
Røget paprika
Chili
Hvidløg
Salt og peber
Evt. cayennepeber

*Jeg har ikke angivet mængde til den enkelte type “delle”, fordi det er meningen du selv skal finde den rigtige mængde, der passer til dine smagsløg.

 

Sådan gør du

farsen-klar-til-omrøring

I det ene glas hælder du det kogende vand over hørfrø og loppeskalsfrø (næsten op til kanten). Rør godt rundt med teskeen. Lad det stå og trække 5 minutter og lad dig ikke skræmme af konsistensen.

Finthak løget og steg på en pande sammen med lidt olie. De skal bare have et par minutter, så løgene bliver bløde og “gennemsigtige” og smagen af stegt løg kommer frem.

Kør havregryn og blandingen med hørfrø og loppeskalsfrø sammen i minihakkeren. Tilsæt evt. lidt mere vand hvis din minihakker ikke kan klare udfordringen. Hæld grøden over i skålen.

Kør det ene glas bønner med de krydderier som du gerne vil have dine “deller” skal smage af. Er der ikke nok væde til, at få minihakkeren til at gøre det grove arbejde kan du tilsætte lidt vand.

Inden du hælder bønnemosen over i skålen sammen med grøden, så gør dig selv den tjeneste at smage på den. Den vækker med garanti kulinariske minder – og så kan den også bruges til andre ting.

mere-fars

Jeg kan hurtigt afsløre at det smager af noget du muligvis genkender, hvis du f.eks. har været forbi den økologisk pølsemand ved Rundetårn for at få stillet din sult. Eller været forbi en tapasbar i Barcelona en sen aften, og fået et par skiver af den lokale pølse sammen med et glas vin.

Mos det sidste glas bønner med kartoffelmoseren på spækbrædtet indtil de har en god grov smadret konsistens.

Hæld op i skålen sammen med de stegte finthakkede løg, hakkede cashewnødder og rør det hele godt sammen.

Husk at smage til, så farsen får den helt rigtige smag, som du foretrækker den. Og bare rolig, der er jo ikke æg og råt kød i, så du bliver ikke syg af det. Er farsen for lind, kan du blande lidt mel eller rasp i.

farsen-rørt-op

fars-til-hakkebøf

Stil skålen på køl en time inden du finder bagepladen frem og hygger dig med at forme dine “deller”.  Et godt tip til frikadellerne og hakkebøfferne er, at fordele farsen i lige store klumper på bagepladen og bruge spartlen til at forme dem med. Laver du spicy meatballs er spiseskeen og teskeen dine bedste venner.

Sæt bagepladen ind i den kolde ovn, sæt temperaturen til 170°, sæt timeren til 25-30 minutter.

spicy-meatball

Når tiden er gået tager du bagepladen ud og vender alle dellerne og giver dem eventuelt et lille tryk på toppen (undtagen spicy meatballs), da de godt kan finde på at hæve lidt. Stil bradepanden ind i ovnen igen og sluk for varmen. Giv dem 10 -20 minutter på eftervarmen, hvorefter de tages ud og stilles til afkøling.

klar-til-ovnen

“Dellerne” kan spises med det samme, men de får en mere fast konsistens i “kødet”, hvis de får lov til at køle af.

“Dellerne” kan snildt holde sig 4-5 dage på køl og de kan også, som nævnt tidligere, tåle at blive grillet eller stegt på en pande med lidt olie. Det vil kun øge smagsoplevelsen endnu mere.

God fornøjelse og velbekomme.