Det gode brød

Tilberedningstid: 30-45 minutter
Ventetid: 1-2 dage
Redskaber: Dejfad, yoghurtskål, decilitermål, røreske, gummispartel

 

Bare rolig, du ka godt!

I dag bliver du udfordret, igen, fordi nu vil jeg gerne dele min grundopskrift på dejen jeg bruger til mit brød. Jeg bruger den til at bage min version af “franskbrødet”, sandwichboller, pizza og til f.eks. min opskrift på pizzatærte.

Læs mere

At bage med surdej er på den ene side meget nemmere end med gær, fordi den klarer opgaven med at gøre din dej dejlig og lækker.

På den anden side, kan det være lidt mere besværlig, fordi det tager længere tid; og det at have en surdej kørende kræver at man løbende holder den ved lige ved at bruge den.

Omvendt igen, så er en surdej meget mere fleksibel når det kommer til tid. Den er ikke så nøjeregnende med om den hygger sig i 8, 12 eller 20 timer. Sådan som en god kæreste burde være.

Der findes masser af opskrifter på surdeje på det store internet og du kan også købe dem i diverse helsekostforretninger. Du kan også bestille en hos mig, men så må du selv dukke op på adressen og hente den.

Min surdej er en fælles gammel sag, som vi er flere der deles om at holde i live, på forskellige lokationer i det ganske land. Så er der altid nogen man kan hente en frisk hos, hvis man har været på farten i længere tid.

En anden udfordring er; jeg har med vilje ikke skrevet mængdeangivelse på melet, fordi det er mængden af vand og hvor friskmalet melet er, der afgør hvor meget mel du kan røre i.

Hvad nu hvis jeg ingen surdej har?

Har du ikke en surdej til rådighed, kan du bruge et fingernips gær (2-3 gram) og evt. 1-2 tsk sukker (el. honning) og 1-2 spsk æbleeddike i stedet for. Resultatet bliver ikke det samme som med surdej, men du opnår stadigvæk et godt hjemmelavet brød.

Og bare rolig, jeg har taget højde for at din hverdag kan være travlt optaget …

 

dag-1

 

Du skal bruge 

Pizza og sandwichbolle, del 1:
Mel (halvt fuldkorn, halvt almindelig)
1 glas surdej
2,5 dl. Vand
1-2 tsk salt

Pizza og sandwichbolle, del 2:
Mel (halvt fuldkorn, halvt almindelig)
1/2 dl. vand

Brødet, del 1:
Mel (halvt fuldkorn, halvt almindelig)
1 glas surdej
5 dl. vand
3-4 tsk salt
1/2 glas hørfrø
1/2 glas solsikkekerner
3/4 glas knækkede hvedekerner
1/4 glas grove havregryn
2,5 dl kogende vand

Brødet, del 2:
1/2 dl. vand
Mel (halvt fuldkorn, halvt almindelig)

 

brødet-del-1

 

Sådan gør du

Pizza og sandwichboller, del 1
Start med at røre vand, surdej og salt sammen. Tilsæt mel indtil dejen har konsistens som havregrød. Dæk over med et viskestykke og stil til side 12-16 timer før vi begynder på det næste trin.

Pizza og sandwichboller, del 2
Næste skridt er at blande vand i dejen sammen med en smule mel, så den bevarer den nuværende konsistens. Tag surdej fra til næste gang inden du går videre! (med mindre du bruger gær)

Herefter rører du mere mel i, indtil dejen har fået en fast konsistens, som du kender det fra når du bager normalt. Dejen har godt af at blive æltet, men ikke for voldsomt så alle luftboblerne forsvinder. Herfra er det bare at forme til boller, hvis du lave hjemmelavede sandwich eller rul ud til pizza eller pizzatærte.

Bollerne hæver 2-3 timer inden du stiller dem ind i en kold ovn og sætter temperaturen til 200°. Det tager ca. 25-30 minutter at bage dem perfekt sprøde udenpå og dejligt luftige indeni.

Går du pizzavejen har den godt af at stå og hæve 30-60 minutter inden du bager den. Det giver dig også tid til at lave dit eget lækre fyld til at pladre ovenpå.

Udfordringen med den travle hverdag
Hvis du gerne vil invitere gæsterne på f.eks. hjemmelavet pizza eller pizzatærte, kan du starte dejen inden du går i seng dagen før de ankommer. Så er den klar til del 2, når du får slæbt dig hjem fra arbejdsdagens sure slid.

 

Franskbrødet, del 1
Start med at hælde solsikkekerner, hørfrø, hvedekerner og havregryn op i en yoghurtskål med rigeligt plads. Hæld kogende vand så det er dækket. Stil til side ca. 1 time og rør rundt i det et par gange.

Næste skridt er at røre vand, surdej og salt sammen i dejfadet. Tilsæt mel indtil dejen har konsistens som havregrød. Tilsæt kernerne fra yoghurtskålen og rør det hele godt sammen.

Dæk over med et viskestykke og stil til side 12-16 timer før du går videre til næste trin.

 

brødet-del-2

 

Franskbrødet, del 2
Næste skridt er at blande vand i dejen sammen med en smule mel, så den bevarer den nuværende konsistens. Tag surdej fra til næste gang inden du går videre! (med mindre du bruger gær)

Herefter rører du mere mel i (præcis som nævnt før), indtil dejen har fået en fast konsistens, som du kender det fra når du bager normalt. Dejen har godt af at blive æltet, men ikke for voldsomt så alle luftboblerne forsvinder.

Herfra finder du evt. en slip-let brødform som du smører med lidt olie. Hæld dejen op i formen og fordel den godt, så den fylder hele formen ud. Stil til hævning med et viskestykke over i 6-8 timer.

Stil ind i en kold ovn, sæt temperaturen til 200° og bag 40-50 minutter. Det plejer at være på det tidspunkt hvor brødet naturligt slipper formens sider, helt af sig selv.

Hvis du har lyst, kan også lege med at bruge eftervarmen og slukke for ovnen ca. 10 minutter før. Brødet er færdigt når det er sprødt udenpå og lyder hult, når du banker på bunden af det.

Har du ikke en smart brødform, som mig, kan brødet sagtens hygge sig på et stykke bagepapir, på en bageplade. Her kan det være en fordel med kortere hævetid.

 

brødet-del-3

 

Udfordringen med den travle hverdag
Tid er jo sådan en mærkelig ting, der griber forstyrrende ind i alle elementer af vores liv. Der er en tid til at sove, gå på job, leve o.s.v.. Byder udfordringen dig at du vil have friskbagt brød, samtidigt med at du kan passe dit arbejde, kan du starte del 1 af opskriften når du kommer hjem fra jobbet.

Del 2 kan så forsættes den efterfølgende morgen, inden du begiver dig ud på nye og spændende eventyr i det store beskæftigelseslotteri. Når du så kommer hjem står brødet og venter på dig, klar til at blive bagt.

God fornøjelse og velbekomme.

 

Læs mindre