Dine bønner er blevet hørt

Tilberedningstid: 5 minutter
Ventetid: 40 minutter (+ 8-12 timer til iblødsætning)
Antal personer: 2
Redskaber: Gryde

 

Den lykkelige dag
Der findes en bønne, der er så delikat. En bønne, der er så fantastisk at arbejde med, at kødets smag aldrig savnes, efter du lykkeligt lærer, hvormed denne proteinbombe snildt kan erstatte leveren i postejen og det hakkede element i frikadellen.

Den er din smukke redning, når en lang arbejdsdag, kræver en hurtig indsats i køkkenet. Jeg snakker om bønnen med det sorte øje, som i virkeligheden er en ært i det samlede billede. En tørret lille ubetydelig ting, der med tid, vand og kærlighed giver den rette næring, der giver dig energi til at forsætte rejsen, med at slide dit kadaver ned, til langt under knæhaserne.

 

Du skal bruge

Om morgenen:
1 kop Black Eyed Peas (det største kaffekrus du har)
3 kopper vand

Om eftermiddagen:
2 laurbærblade
2 fede hvidløg
2 spsk soya
2 spsk æblecider-eddike
1 nips salt
Friskkværnet peber
4-5 hele allehånde-korn
1 stump citronskal
Mere vand

Læs mere

 

Sådan gør du
Det kan måske virke en anelse banalt med en opskrift til at koge bønner. Men sædvanen tro, så tjener det et større formål. Jeg ved jo, at det for nogen, kan virke uoverskueligt, når jeg først ruller mig ud, med lange fortællinger, som denne, om et måltid. Og når man lever af plantebaseret føde, så er det vigtigt at planlægge og forberede en smule, når dagens slagsmål med din knurrende mave og det elektrificerede ildsted skal overståes.

Med disse bønner færdigkogte, kan de opbevares sikkert i køleskabet i flere dage. De kan bruges til at lave en lækker pate, der også kan laves om til en postej. De kan bruges til en omgang Rice & Beans, der kan serveres som de er, eller pakket ind i en lun tortilla med most avokado og knasende friske sprøde grøntsager. De kan også bruges til at lave en plantebaseret hakkebøf, hvis lysten til burger melder sin ankomst. Opskrifter på de lækkerier, følger i den nærmeste fremtid.

 

Om morgenen
Som det første, når du står op om morgenen, inden den lange arbejdsdag tager sin start, hopper du ud i køkkenet og smider en kop tørrede bønner op i en tilpas stor gryde. Brug den samme kop til at hælde 3 kopper koldt vand over. Læg låget på gryden og stil til side og glem alt om dem, mens du får dig et varmt bad, kaffe, kvalt en bid brød og spyttet tandpastaskum ud i håndvasken. Forsæt med at glemme alt om dem og smut så på job.

 

iblødlagte-bønner

 

Om eftermiddagen
Var det en hård arbejdsdag? Jeg håber ikke chefen var for dum at høre på. Når du nu har fået smidt skoene og pustet ud, så har du en lille opgave der venter på dig i køkkenet. Det tager ca. 4 minutter.

Start med at kassere iblødsætningsvandet fra bønnerne. Smid “eftermiddags-ingredienserne” op til bønnerne. Hæld rigeligt med vand over bønnerne, så de er dækket som vist på billedet.

Sæt blus under gryden og læg låget på. Når vandet koger skruer du ned til simretemperatur og lader bønnerne stå og hygge sig indtil de er møre og stadigvæk har bid (ca. 30 minutter). Herefter slukker du for blusset og flytter gryden til en neutral zone.

Herfra er bønnerne klar til brug. Hvis du ikke vil bruge dem nu, kan de opbevares i en plastikboks i køleskabet uden kogevandet. Jeg plejer at kassere laurbærbladene og fjerne selve skrællen fra hvidløgene. Resten af smagsgiverne kan sagtens bruges i den videre produktion af dejlig plantebaseret føde.

Velbekomme.

Læs mindre