Efterår

Med udsigt til, hvad der måske var årets sidste blaffetur ud i det blå, skulle der tømmes ud i køleskabet. Resterne skulle bruges inden lykken skulle søges ved vejens kant.

Jeg havde en bøtte med kogte bønner: black-eyed peas. Der var et par løg og et par gulerødder tilbage. Der var også tomater tilbage af den helt almindelige kedelige danske slags. Ris har man jo altid liggende. Det samme med røde linser. Ovenpå besøget af Jake, var der også en håndfuld skiver grillede auberginer. De er efterhånden blevet standard i mit køkken.

Når først man mestrer sidstnævnte disciplin, har man altid den der umiskendelige smag af noget man bare må have mere af til sin rådighed.

Fra bønnerne var der også et par medkogte fede hvidløg, og et par medkogte tørrede chilier fra den lokale Bazar.  

efteraar-ingredienser

Tomaterne var første step. Jeg har i et stykke tid forsøgt mig med at bage dem i ovnen. Med stor succes. De skal bare skylles og op i et ildfast fad. De får altid et lille snittet kryds i toppen. Derefter ryger de ind i en kold ovn. Temperaturen sættes til 200°. Efter ca. 35 minutter slukker jeg for ovnen og lader dem hygge sig på eftervarmen.

bagte-tomater

Bagefter er det blot at vente på, at skindet krøller helt rigtigt og de er kølet tilpas af til at du ikke brænder nallerne når skindet skal fjernes. Derefter tager jeg en helt almindelig gaffel og bruger den til at mose dem groft direkte i fadet. På den måde får jeg al smagen med. Og ja det kan sagtens fryses ned. På den måde får du et meget bedre alternativ til dåsetomater. I køleskabet kan de sagtens holde sig 4-5 dage i et skoldet glas.

bagte-flaaede-tomater

Mens tomaterne hyggede sig i ovnen hakkede jeg løgene, skyllede ris og røde linser og skar gulerødderne i halve skiver. De grillede aubergineskiver blev blendet sammen med de medkogte hvidløg og chili fra bønnerne, samt en tsk røget paprika. Bønnerne fik også en hurtig tur i blenderen for at medvirke til at give tekstur til retten. Det er jo en del af mundsmagsoplevelsen.

efteraar-bobler

Efter de indledende øvelser gik jeg igang med at bygge gryderetten op. Jeg havde en sørgelig rest af tomatpure liggende i fryseren. Den røg op i gryden, der var sat til simretemperatur. Paprika, 1 god spsk, skulle der også til. Efter et par minutter røg der lidt af den gode koldpressede rapsolie op i gryden og løgene blev tilsat, sammen med et lille skud æbleeddike. Syre må der til for at balancere smagen.

Temperaturen blev skruet lidt op og der blev rørt godt i gryden, så det hele blev blandet godt sammen. Efter et par minutter røg linserne i. Igen blev der rørt rundt. Igen ventede jeg et par minutter. Bagefter røg de blendede grillede aubergineskiver op i gryden. Rørte rundt. Ventede. Vand til det dækkede, blev tilsat sammen med et laurbærblad, lidt salt, peber og et par spsk soya. Som man oftest vil gøre når en klassisk gryderet skal bygges op. Da det hele boblede syndigt, skruede jeg ned til simretemperatur igen og lagde låget på.

Risene havde jeg forlængst sat over og koge. De skulle jo bare stå og hygge sig i baggrunden.

efteraar-fancy-servering

Efter ca. 15 minutter på laveste blus røg tomaterne i sammen med de groftblendede bønner, lidt mere vand, gulerødderne og et par gode spsk gærflager. Den gode økologiske slags fra Natur Drogeriet. De smager bedst! Efter en hurtig omrøring røg låget på igen og derefter var det blot at vente 5 minutter mere. Vurdere væskemængden og smage endeligt til. Bum … så var der serveret!

Gryderetten i sig selv smager fantastisk. Ris er et tilvalg. Prøv retten uden ris med søde kartofler og mere chili. Det smager også helt fantastisk. Prøv også med nachos til. Selv i den rene og afkølede form er det en fantastisk dip til Nachos!

 

Velbekomme!