Empanada

Tilberedningstid: 45 – 60 min
Antal personer: 4
Redskaber: kniv, skærebrædt, bradepande, pande, gryde og gaffel

 

De daglige rutiner
Når jeg bor på PAX hostel i Buenos Aires, skal jeg altid lige en tur forbi det lokale bageri mindst et par gange om ugen. Det er næsten umuligt at gå forbi uden at stikke snuden ind, når duften af friskbagt brød rammer mine næsebor. Oftest så napper jeg lige en håndfuld af de frisklavede vidunderlige Empanadas, sammen med en lidt større håndfuld minicroissanter der er fyldt med Dulce de Leche creme. Men vi taler jo om Empanadas. Undskyld jeg lige lod mig rive med. 

Læs mere

Empanada er en lille snack med alt muligt slags fyld. Typisk med en form for kødsovs, kylling eller bare tomat og ost. Men siden du snart skal igang med at lave dine egne empanada, kan jeg afsløre en lille hemmelighed. Du kan vælge lige det fyld du ønsker. Empanada er ægte street food og det smager allerbedst når det har været en tur igennem sydende olie i den kugleformede kobbergryde på gadehjørnet, men en tur i ovnen kan også gøre det.

 

Improviser
Under normale omstændigheder vil jeg selv lave dejen, men når man er på vejen og køkkenpladsen er begrænset, er det heldigvis sådan, at man kan købe den færdige dej i de fleste supermarkeder i Sydamerika. Er du i Danmark, kan du bruge fillodej eller mørdej i stedet for (det er næsten det samme).

Denne opskrift blev til, mens jeg var i Montevideo i Uruguay. En af mine rejsekumpaner fra Brasilien begyndte at tale om Salsa Criolla. Efter lidt research opdagede jeg, hvad det var der havde behaget mine smagsløg sidste år, mens jeg var i Peru. Jeg syntes at have fundet den perfekte ledsager til Empanadas.

Salsa Criolla er meget krydret og virker med sin syre og chili godt sammen med den søde smag fra de lune Empanadas. Og det skal selvfølgelig helst nydes sammen med koldt øl til at køle dine smagsløg ned, hvis din Salsa Criolla er blevet for stærk! Salsa Criolla stammer ifølge mine kilder fra Peru. Men jeg har fået fortalt, at den også nydes andre steder i Sydamerika, hvor man har trang til de stærke sager. I Uruguay fandt jeg en peberfrugt ved navn Pimenta Catalunia, der minder om den peberfrugt jeg har mødt flere steder i bl.a. Spanien og Tyrkiet. Den er kendetegnet ved at enkelte af dem er rigtig stærke. Du kan spise 20 uden at møde en, der er stærk, og lige pludselig får du en, der meget stærk. Det er en særlig oplevelse. Herhjemme går de nogen gange under betegnelsen, Tapas Peberfrugt.

I Spanien griller man en ordentlig bunke med stilk og det hele – vendt i olivenolie og lidt groft salt. Derfter spiser man dem hele ved at løfte op i stilken og folde peberfrugten sammen inde i munden og bider af ved stilken. Får du en der er stærk, er det med at holde hånden om et glas kold øl til at køle din tunge og svælg af 😉

Husk at du kan lave et hvilket som helst fyld til dine Empanadas. Det er kun din fantasi, der sætter grænsen.

Læs mindre

 

Du skal bruge

Til Empanada
Empanadadej (pakke med 10-12 skiver!)
350gr. hakket oksekød
Stilken fra et frisk rødløg
1 fed hvidløg
Saften fra en halv citron
Lidt citronskal
2 hårdkogte æg
1 stor kartoffel
1 lille majroe  (hvis stilken er frisk kan den også bruges)
Salt og Peber
Evt. lidt røget paprika
Evt. lidt friske krydderurter, f.eks. persille!

Til Salsa Criolla
1 bøftomat
1 Rødløg (stilken bruges til Empanada)
2-3 Pimenta Catalunia (Kan erstattes med et almindeligt peberfrugt)
En god håndfuld bredbladet persille (evt. blandet med frisk koriander)
Olivenolie
Saften fra en halv citron
Lidt citronskal
Salt og Peber
Lidt tørrede chiliflager (hvis du bruger almindelig peberfrugt)

 

Sådan gør du

Empanadas
Det tager dig 45 minutter at lave denne ret, og du kommer til at være optaget fra start til slut, så spænd hjelmen på og lad os gå igang. Start med at skrælle kartoflen og skær den i små tern. Find en lille gryde frem og smid kartoffel ternene op i gryden sammen med lidt vand. Sæt over og kog. Snit løgstilken og hvidløget i grove stykker og svits dem af på panden med lidt olie. Tilsæt derefter kødet. 

Læs mere

Mens kødet bliver brunet, skulle kartoffelternene gerne koge, så hæld vandet fra og tilsæt til dem til det brunede kød og vend det hele sammen. Herfra er det bare at hakke og tilsætte de resterende ingredienser, smage det til og varme det helt igennem. Derefter slukker du for blusset og gør dig klar til at lave empanada.

Gør som på billederne herunder og læg i et smurt fad eller på bagepapir. Sæt ovnen på 200° og stil fadet ind i midten. De skal have omkring 20-25 minutter – det afhænger af ovnen! Så hold øje med dem! De er færdige, når de er blevet lysebrune udenpå, så husk at smøre dem med lidt olie eller pisket æg, inden du stiller fadet ind i ovnen.
empanadas-how-to

Sådan folder du en empanada – Foto af Julie Ramsey

Salsa Criolla

Salsa Criolla er meget nemt at lave. Man tager et fad frem. Skyl grøntsagerne og snit dem i mundrette stykker – løget i halvmåner! Anret med tomaterne i bunden og kværn lidt peber udover dem med lidt salt. Derfter smider du peberfrugterne i efterfulgt af løgmånerne.

Skyl persillen grundigt, hak den groft og smid med rund hånd ovenpå løgene. Find en lille skål (eller en kaffekop). Med rund hånd mikser du rigeligt med olivenolie sammen med citronsaft og citronskal. Kværn peber og salt i og pisk grundigt sammen (har du brugt almindelig peberfrugt, skal du huske at tilsætte de tørrede chiliflager!)

Lad dressingen stå og trække indtil Empanaderne er færdige. Når de er færdig slukker du for ovnen og tager dem ud. Pisk igen dressingen sammen og fordel over salsaen.

Lad empanadaerne køle af i 5 minutter før du serverer det hele direkte fra fadene.

Buen Provecho.

Læs mindre