Feijoada

Tilberedningstid: 2-3 timer
Antal personer: 3-4
Redskaber: kniv, skærebrædt, bradepande, skål, gryde og gaffel

 

Lad os lære lidt i dag
Feijoada er en af den slags opskrifter som mange har en mening om og hver især mener de, at den kommer fra deres sted. Faktum er at den typisk serveres i alle lande, hvor man taler portugisisk, så det tæller både lande i Afrika, Brasilien og selvfølgelig Portugal. Ifølge min research er den opstået som et mix af portugisisk madkultur og slavernes madkultur. 

Læs mere

I Portugal og Afrika serveres den med hvide eller brune bønner, mens man bruger sorte bønner i Brasilien. Andre kulturer har i en eller anden form, en ret som denne. Fremgangsmåden er den samme, men det er ingredienserne der gør forskellen. I Danmark kunne en typisk sammenligning være gule ærter, mens andre steder kunne det f.eks. være Chili Con Carne.

Min udgave er en adapteret udgave, der er tilpasset dig på rejsen. Den tager tid at lave sammenlignet med de andre opskrifter. I Brasilien er det en ret man typisk serverer onsdag og lørdag. Jeg vil anbefale dig at lave den en dag, hvor du har tid, for den skal startes dagen før, hvor du lægger bønnerne i blød natten over.

Originalt bruger man de mindre korrente kødstykker som tunge, indvolde, røget kød og en form for pølse. Selve tilberedningen tager ikke lang tid, men der skal bruges lang tid på at simrekoge de enkelte ting. I denne udgave har jeg fokuseret på en krydret udgave af Chorizo og frisk flæsk fra slagteren.

Tilbehøret kan du selv vælge, men typisk serverer man det med couve, der er en lokal form for grønkål, der ligner romainesalat. Bladene skæres i tynde strimler på langs med stilken og koges indtil de krøller sammen som nudler. Herefter steges de lynhurtigt af på en pande med lidt olie og hvidløg. Udover det vil man også få en lille portion kogte ris til.

Jeg kan varmt anbefale at blande risene med lidt stegte løg og stegefedt fra kødet.

Læs mindre

 

Du skal bruge
3-400gr. sorte bønner, der har været lagt i blød natten over*
3 fed hvidløg
1 stort løg
3 laurbærblade
Lidt røget paprika (eller almindelig)
Lidt olie
Salt og peber.
1 kop mørk øl – gerne porter (kan udelades)
3-400gr. flæsk i skiver
3-400gr. krydret frisk chorizo eller medister ligesom med Feijoada

*Svarer til ca. 1 kop tørrede bønner. Husk at efterlade resten af posen på fælleshylden, så andre kan få glæde af dem.

 

Sådan gør du
Som sagt så start dagen før med at bløde bønnerne ud, lige inden du går i seng. Find en tilpas stor skål og hæld en stor kopfuld sorte bønner i. Kig efter om der har gemt sig små sten eller andre ukorrente elementer imellem og skyl dem derefter grundigt. Tilsæt tre kopper vand og stil den tildækket på køkkenbordet natten over. 

Læs mere

Næste dag skyller du bønnerne godt og kasserer iblødsætningsvandet. Find en stor gryde frem og smid et par laurbærblade og tre fed hvidløg med skræl i sammen med et par tsk. salt. Tilsæt bønnerne og hæld 2-3 gange vandmængde i. Hellere for meget end for lidt. Sæt på et varmt blus og skru ned til halv styrke når vandet koger. Herfra skal de blot stå og simre i ca. 1 time.

Imens finder du en stor bradepande frem og drypper en anelse olie i bunden.

Skær roddelen af løgene så vi ikke risikerer at få jordbakterier i maden. Det får dem også til at stå stabilt i fadet! Stil løgene på fadet sammen med flæskeskiverne og pølsen. Flæskeskiverne skal have lidt salt på begge sider. Herefter drysser du lidt røget paprika på flæskeskiverne, hvis du har! De skal ikke have meget, bare lige nok til at give lidt af den røgede smag.

Stil bradepanden i ovnen og sæt temperaturen på 180° og hold øje med det løbende. Flæsken tager lidt længere tid og er klar når sværene er sprøde. Løgene er færdige når de bliver godt bløde. Pølsen er færdig når den har fået sprødt, krøllet skind og er fast i kødet.

Næste stop er bønnerne. De er klar når de er letmøre og en anelse tørre i konsistensen. Hæld kogevandet fra, men gem lidt til retten – ca. 1 kopfuld. Mos bønnerne groft og bland den sidste sjat kogevand i mens du rører godt og konsistensen bliver let cremet.

Skær flæskeskiverne i grove stykker og smid op i gryden til bønnerne. Skær pølsen i mundrette stykker og tilsæt til bønnerne. Pil de yderste lag af løgene, skær dem over på midten og snit grove halvmåner af dem. Tilsæt til bønnerne sammen med en kop mørk øl, hvis du har – eller en kop koldt vand. Sæt gryden på varmen og skru ned til laveste blus.

Herefter skal retten simre på laveste blus i 20-30 minutter til det hele har fået smag af hinanden. I mellemtiden kan du koge ris og tilberede den førnævnte couve. Husk at røre rundt i gryden, så bønnerne ikke brænder på. I Brasilien er det meget normalt at spise banan til Feijoada – og så er de helt vilde med Faina, der er en form for mel, der fremstilles af Mainoka.

Mainoka er en rod, der kommer fra Sydamerika, der efter en langvarig udvandingsproces tørres og laves til mel. Det har den samme egenskab som med Polenta, der er baseret på majsmel. Det drysses med rund hånd over retten, når den serveres og giver retten et ekstra sprødt pift.

Stegefedtet fra kødet kan du med fordel hælde i en skål og stille i køleskabet, så har du og andre på hostel en dejlig smagsgiver til f.eks. en portion grøntsagssuppe eller til at stege lidt hvidløg i, inden du vender det sammen med lidt friskkogt pasta!

Bom Apetite.

Læs mindre