Frihed

Det har været længe undervejs. Flugten. Drømmen om frihed og de åbne vidder. I august sidste år, var jeg klar til at underskrive udmeldelsesblanketten til samfundet.

Pludseligt, midt i det hele, blev jeg kortvarigt afbrudt. Kærligheden lossede mig så hårdt i løgene, at jeg næsten mistede pusten. Min tilværelse kortsluttede. Jeg slap galskaben fri og lod de kaotiske tilstande omfavne mit liv.

Det virkede som en god ide. Hun var jo villig og med på mine vanvittige påfund og vilde eventyr. Jeg var nødt til at se om hun vitterligt kunne stå distancen og følge med.

Det kunne hun … så en dag i november fremlagde jeg min ide; sælg lejligheden i storbyen og byt gevinsten til at finde en gammel ruin på landet, der havde plads nok til at kunne rumme vores drømme, og samtidigt havde potentialet til at vi kunne skabe en fremtid for os begge; Skøgen og Stodderens frie land. Stedet, hvor vi med sindsro kunne sige; En Skønne Dag …

En dag i december, gik jeg endelig i gang med at realisere de opsparede midler. Henover julen og nytåret fik jeg malet alle flader. Jeg fik ryddet op i alle bunkerne og gjort klar til ejendomsmægleren og fotografen. Lejligheden blev sat til salg i slutningen af januar. Endelig blev jeg færdig med alle de ting i lejligheden, som jeg alt for længe havde udsat, fordi der var vigtigere ting at tage sig til.

Og pludselig gik det hele meget meget stærkt. I løbet af 14 dage var lejligheden solgt, og nu skulle vi til at finde den der gamle ruin. Det skulle helst være på Fyn; gerne Sydfyn. Vi drønede rundt på landevejene i flere uger og gennemtrævlede nettet for boliger, der kunne opfylde vores behov og forventninger. Oftest var de fremviste boliger rene nitter, der mest af alt trængte til en stang dynamit … men endelig for nogle uger siden; så var der bid! Helt nede i bunden af de gales lange smalle land – også kendt som Langeland. En gammel landejendom. Bindingsværk – også kendt som et gammelt lortehus

… men ikke desto mindre vores lortehus. Vores hus med alt det potentiale vi kan drømme om. Og med en grund, der er stor nok til, at vi kan dyrke vores egne grøntsager, deltidsbarnet (det er Skøgens!) kan få et piratskib og en sandkasse, jeg kan hejse piratflaget og få det kreative værksted, som jeg har higet efter hele mit liv. Og Skøgen … ja hun kan få plads til at rode … og skrive … og skrue lystigt på en skramlet rusten fræser.

 

Konsistensen er delle … frikadelle

Nå, men nok om mit eget selvfede jordbærbed … det er jo maden, der er det primære fokus her på min blog.

Dagens ret består af umanerligt lækre linsedeller, der scorer højt på delleskalaen (både smag og konsistens), serveret med en frisk blomkålssalat og dertil, sprøde og velsmagende kartoffelbåde.

Linsedeller

Start med at smide en gryde på komfuret. Find spækbrættet og den gode kniv frem og finthak en halv bakke champignon og 1 løg og 1-2 fede hvidløg. Smid op i gryden, tænd for blusset, sæt temperaturen til lavt og drys lidt salt over.

Find en tilpas stor røreskål frem og afliv en gulerod på rivejernet. Smid op i skålen sammen med 1 spsk dijonsennep, 2 spsk gærflager, 1 tsk røget paprika, 1/2 glas havregryn, 2 spsk kikærtemel og 1/2 glas grofthakkede nødder (f.eks. Cashew).

Tilbage til gryden tilsættes lidt æbleeddike og sort peber inden der røres rundt i arnestedet for den herlige duft.

Rivejernet skal i brug igen. Denne gang er det en kartoffel, der må lade livet. Gerne skrællet, men som minimum vasket grundigt.

Indholdet i gryden skulle gerne være dampet godt af på nuværende tidspunkt, så tilsæt lidt olie og den revne kartoffel og rør rundt. Skru gerne lidt op for temperaturen, så der kommer synlige stegeaflejringer i bunden af gryden. Ikke for meget, men nok til, at du kan trække smag frem til det næste trin.

Når kartoffelstrimlerne har fået en letbranket overflade, og det hele dufter fantastisk, tømmes indholdet fra gryden over i røreskålen. Gryden stiller du tilbage på blusset og tilsætter 1 spsk Herbes de Provence, 2 spsk soya og lidt æbleeddike. Sæt temperaturen på lav igen og returner til skålen, hvor du rører det hele grundigt sammen.

I den varme gryde tilsætter du 1 glas grønne linser og 1/2 glas parboiled fuldkornsris. Rør rundt og lad det simre et øjeblik, så det kan trække smag. Rør rundt igen og tilsæt vand til det dækker sammen med lidt salt. Læg låget på og vent 5 minutter, før du tilsætter lidt mere vand. Gentag hvert femte minut indtil ris og linser er dejligt møre og der er et minimum af vand tilbage.

Sidste skridt er at tilsætte 2 spsk hørfrø og 2 tsk loppeskalsfrø samt eventuelt lidt mere vand, og så ellers røre som en gal, indtil det hele bliver dejligt cremet og klistret.

Læg låget på for sidste gang og sluk for blusset (har du el-blus af den gamle slags, så stil gryden til side, da der er for meget eftervarme på den slags). Lad indholdet trække 15-20 minutter. Ventetiden kan du klogt bruge på at gøre blomkålssalaten klar.

Når linser og ris har trukket væltes indholdet over i skålen og det hele røres godt og grundigt rundt. Smag til med salt, peber, soya og eventuelt æbleeddike. Når din foretrukne smagsbalance er opnået, tilsætter du rasp nok til, at opnå en fast konsistens, uden at farsen bliver for tyk, og stiller skålen til side på køkkenbordet.

Husk at kikærtemel afgiver lidt bitter bismag, der forsvinder, ligeså snart at det bliver varmet op. Har du allerede lavet blomkålssalaten, kan du hoppe videre til kartoflerne.

Blomkålssalat

1/4 blomkål snittes i tynde og dekorative skiver. Vend sammen i en skål med en god håndfuld fintstrimlet rød spidskål, en håndfuld radiser skåret i kvarte, 1/2 æble skåret i grove tern, 1 spsk kapers, 2 spsk ristede jordnødder, lidt friskkværnet sort peber og et gavmildt skvæt vinaigrette.

Er bladene på radiserne friske; det vil sige spændstige, sprøde og grønne kan de snildt bruges i salaten med stor succes.

Ovnstegte kartofler

Kartofler, med skræl, vasket grundigt og skåret i både. Brug gryden fra før uden at den er vasket. På den måde får du lidt af smagen med fra dellefarsen, og du får samtidigt løsnet eventuelt fastbrændt materiale. Der skal vand nok i til, at det lige akkurat dækker – og gerne et lille nip salt eller to.

Når vandet koger slukker du for blusset, stiller gryden til side og lader kartoflerne stå og trække 4-5 minutter med låget på.

Hæld vandet fra og vær gavmild med olie, rør rundt og tilsæt et par spsk köfte-krydderi (krydderiblanding, der kan fåes i den lokale bazar!) og 2-3 spsk rasp. Rør rundt igen og fordel på et stykke bagepapir oven på en bageplade og stil ind i midten af ovnen. Sæt temperaturen til 200° 

Kartoflerne er færdige, når de er dejligt sprøde. Husk at drysse salt over inden du serverer dem.

Mens kartoflerne hygger sig i ovnen, kan du lave dellerne på en pande med olie på. Det er et dumt sted at være nærig med fedtstoffet. Hold temperaturen på lavt blus, så får du den perfekte stegeskorpe. Farsen kan snildt deles op i to portioner, så der er til flere dage. Farsen kan holde tre dage på køl. Længere tid på frost.

Velbekomme.