Gnocchi

Tilberedningstid: 60 − 90 minutter
Antal personer: 2
Redskaber: skærebrædt, kniv, pande, gryde, lille bradepande, skål og gaffel.

 

Den lille detalje
Når du er i Uruguay (og Argentina og Brasilien) kan du hver måned den 29, være vidne til en speciel ting. Ifølge traditionen spiser man Gnocchi den dag fordi det er sidst på måneden, og man er typisk løbet tør for penge. Derfor var det nødvendigt med en ret, der både kunne mætte og ikke kostede så meget at producere.

Læs mere

Alt det er sikkert rigtigt nok i nutidens Sydamerika. Nogle ligger også penge under deres tallerken for at bringe held og lykke. I følge mine kilder stammer Gnocchi helt tilbage til romertiden, dog med den undtagelse at kartoffelelementet først blev tilført efter kartoflens indførelse til Europa.

Gnocchi er en pastadej, der rulles som en lang tynd pølse med en form for fyld indeni i dejen. Herefter skæres den i små mundrette stykker, der koges i saltet vand indtil den rigtige konsistens er opnået. Simpelt som det oftest er med pasta.

Opskriften på at lave Gnocchi findes masser af steder online – til denne opskrift nøjes vi med at købe dem færdiglavet i supermarkedet eller det nærmest pastahus. Spørg de lokale om vej.

Skulle du have lyst, er der her en bonusopgave for dig at finde svar på. Hvad gør de lokale med februar måned, hvor der jo som bekendt kun er en 29’ende hvert fjerde år? Vil du gerne lave retten i en vegetarisk udgave finder du oplysninger nederst i opskriften. 

Læs mindre

 

Du skal du bruge
1 pk frisk gnocchi (150-200gr. pr. næse)
2 gode håndfulde frisk spinat
1 lille løg
1 fed hvidløg
100gr. pancetta el. bacon
2-3 spsk ricota (ca. et halvt bæger)*
1 stor håndfuld cherry tomater
1 fennikel (ikke for stor!)
1 lille håndfuld radiser
Saft og skal fra en halv citron
Salt og peber
Spidskommen
Olivenolie
2-3 spsk eddike -rød el. hvid

*Resten kan evt. bruges til en lækker dressing.

 

Sådan gør du
Det hele starter med tomaterne. Find den lille bradepande frem og del tomaterne i halve. Drys lidt salt og peber over dem sammen med et par spsk eddike. Tænd for ovnen, stil den på 150° og stil fadet i midten af ovnen. De skal have 45 − 60 minutter (indtil de er godt rynkede). Derefter slukker du for ovnen og lader dem stå på eftervarmen. Når du slukker for ovnen, kan du gå igang med resten af retten. 

Læs mere

Sæt en tilpas stor gryde over med saltet vand på højeste blus. Snit bunden af fennikelen i tyndestrimler på langs. Husk roddelen også kan bruges. Den skal bare finthakkes. Stilkene skæres i tynde skiver. Gem de tyndeste stilke (dem der ligner dild) til pynt ovenpå salaten. Smid den snittede fennikel i en skål. Skær radiserne i tynde skiver og læg dem ovenpå fennikelen. Tag tomaterne ud af ovnen og læg dem ovenpå radiserne. Smid pyntestilkene øverst på salaten og fordel 1 kvart finthakket citronskal ovenpå. Kværn lidt sort peber, henover og dryp en lille sjat olivenolie sammen med saften fra en kvart citron.

Find panden frem og sæt den på medium varme. Skær pancettaen i mindre stykker og læg den på panden med et par gode dråber olivenolie. Finthak løg og hvidløg og smid på panden, når pancettaen er let branket. Kværn peber over sammen med en knivspids spidskommen og det sidste citronskal (finthakket). Vend det hele godt rundt, og lad det hele få lidt mere farve og smag uden at det brænder på og bliver for branket.

Nu skulle vandet gerne koge, så hæld forsigtigt de friske gnocchi i det kogende vand og rør let rundt i kogevandet så de ikke klumper sammen. Læg spinaten ovenpå løg og bacon sammen med et lille nip salt til at hjælpe smagen på vej.

Frisk gnocchi skal koge mellem 2 og 3 minutter, så hold øje med den. Ellers bliver det til engang udkogt ubestemmeligt dej. Når spinaten falder sammen, tilsætter du ricotaen til blandingen og vender det hele godt sammen. Anret med gnocchien som bund på tallerknen med spinatsaucen ovenpå. Server sammen med salaten.

Buen Provecho.

Læs mindre

Et par gode tip
Har du travlt eller er du uden ovn kan tomaterne forberedes som førstnævnt med lidt salt og peber og eddike. Lad dem stå på køkkenbordet i ca. 30 minutter (ligesom når du laver tomatsalat), og lav derefter resten af salaten.

Vil du gerne være mere plantebaseret, kan du tilsætte en god håndfuld ristede nødder, grillede auberginer eller tørristede champignoner i stedet for pancettaen/baconen.