Hakkebøf i ny fortolkning

Tilberedningstid: 60 min
Antal personer: 2
Redskaber: kniv, skærebrædt, bradepande, pande, skål og gaffel

 

Noget hjemmefra
Ofte får jeg forespørgsler fra andre rejsende om min egen mad – og den mad vi spiser i Skandinavien, særligt med den interesse som NOMA har afstedkommet ude i den store verden. At der så er milevidt mellem den Skandinaviske mad og NOMAs behøver man jo ikke at fortælle dem. Jeg vil så nødigt skuffe dem og deres nysgerrighed. 

Læs mere

Det dulmer også den følelse af hjemve, jeg får fra tid til anden, når tankerne falder på maden hjemmefra. På opfordring fra en god veninde i Buenos Aires, besluttede jeg mig for at lave en tilpasset version af hakkebøf til hende, siden hun var så flink at lade mig overnatte på hendes sofa. Det skulle være nemt at gå til og samtidigt på fornem vis introducere min madkultur for hende.

Succesen blev så stor at jeg flere gange måtte servere den for andre, jeg mødte på min vej. Fordi de ville også prøve det. I den oprindelige opskrift hjemmefra serverer vi den typisk med kogte kartofler og syltede rødbeder. Men syltede rødbeder er ikke til opdrive, når man er langt væk hjemmefra og det er noget der tager tid at lave.

Derfor har jeg piftet retten lidt op og lavet den med råsyltede rødbeder, hvilket også er sundere. Det tager tid at fremstille. Men det meste af tiden skal du bare vente, mens din mad passer sig selv. Det er samtidigt en ret, der nemt kan laves det meste af året. 

Læs mindre

 

Du skal bruge
400gr. hakket oksekød (ca. 10% fedt)
1 Stort løg
2 små rødbeder
6 små kartofler (lidt større end en golfkugle)
1 halv kop fløde (eller mere, hvis du tør!)
1 halv kop eddike – til rødbederne (gerne balsamico)
3-4 spsk hvid eddike – til løgene
2 tsk sukker (1 til løget og 1 til rødbederne)
Salt og peber
Paprika
Olie
Smør*

*På de fleste hostels finder du altid lidt smør i køleskabet fra morgenmaden

 

Sådan gør du
Som altid er timing nøgleordet her, så det første du gør er at lave eddikelagen til rødbederne. Her kan du bruge hvid, rød, æble eller balsamico – uanset, hvad du vælger bliver resultatet godt. Hæld eddiken op i skålen sammen med et par spsk olivenolie, 1 tsk sukker og lidt salt og peber. 

Læs mere

Pisk det hele godt sammen og stil til side. Skræl rødbederne og skær dem i så tynde skiver så muligt. Pisk eddikelagen godt igennem og vend rødbedeskiverne i lagen og stil på køl. Der skal de stå ca. 1 time. Vend dem rundt i lagen et par gange mere inden servering.

Næste stop er hasselback-kartoflerne. Jeg foretrækker dem med skræl på, men det er op til dig. Hvis de er med skræl på så husk at skylle dem grundigt. Tænd for ovnen og sæt temperaturen på 200°. Skær derefter tynde skiver, 3/4 igennem kartoflerne, uden at skære dem helt igennem, som vist på billededet længere nede.

Det skal gerne være ca. 1 centimeter sammenhængende kartoffel, der holder sammen på kartoflen i bunden. Evt. kan du bruge et ekstra skærebrædt til at stoppe kniven fra at løbe hele vejen igennem. Læg kartoflerne i bradepanden og smør med olie eller smeltet smør. Drys lidt paprika, salt og peber over. Stil fadet i midten af ovnen.

De skal have ca. 45 minutter. De er færdige når de er dejligt sprøde udenpå, og let bløde indeni.

 

potato-hasselback-new

 

Så blev det løgets tur. Fjern skrællen og del det i to på midten. Skær i tynde halvmåner. Find panden frem og  hæld lidt olie og en smørklat på. Sæt blusset til halv styrke. Smid løgskiverne på og vend sammen med fedtstoffet så det bliver fordelt på alle skiverne. Drys lidt salt på toppen og lad det stå og simre.

Find hakkekødet frem og form 4 lige store hakkebøffer på skærebrædtet. Sørg for at de hænger godt sammen. Drys salt og peber på begge sider og stil til side.

Kødet har godt af at få stuetemperatur inden du steger det. På dette tidspunkt vil det være en god ide at kigge til rødbederne og vende dem rundt i lagen.

Kig til løgene og vend dem rundt på panden hvis de blevet bløde og gennemsigtige. Efter ca. 5 minutter tilsætter du 3-4 tsk eddike og lidt salt og peber. Hold øje med løgene så de ikke bliver sorte. Vi vil kun have dem lysebrune. Eddike, salt og peber er med at til at trække det naturlige sukker frem i løgene, hvilket er det der sker når de bliver lysebrune, fordi de karameliserer helt naturligt. Eddiken tilfører det syrlige modspil til sukkeret, der er et typisk kendetegn ved dansk mad.

Efter et par minutter tilsætter du 1 tsk sukker og vender det hele godt rundt. I princippet kan du godt klare dig uden sukkeret, men det giver efter min mening en bedre balance til det samlede måltid. Når løgskiverne har fået en fin lysebrun farve, tager du dem af blusset og lægger på den ene tallerken, du skal bruge til at servere maden på. Hæld lidt olie på panden og skru op for blusset.

Når det er varmt, smider du hakkebøfferne på. Vend dem rundt når de har fået en god stegeskorpe (efter 3-4 minutter) og skru ned for blusset. Til denne ret foretrækker jeg at kødet er næsten gennemstegt. Men det er op til dig selv. Bøfferne er færdige når kødsaften er gennemsigtig. Det ser du ved at trykke let på toppen af dem, så kødsaften kommer op til overfladen. Kig igen til rødbederne og vend dem rundt i lagen.

Tag kartoflerne ud af ovnen og brug en ske til at tage lidt af olien fra bunden af fadet, og dryp over toppen af dem. Stil dem tilbage i ovnen. Når Bøfferne er færdige, tager du dem af panden og lægger dem på den anden tallerken. Hæld løgene tilbage på panden og skru ned til laveste blus. Hæld ligeså meget fløde over løgene, som din samvittighed tillader. Vend løg og fløde godt sammen og smag til med lidt salt og peber.

Når sovsen simrer let, vender du bøfferne ned i sovsen, så den dækker bøfferne.

Lad det stå og simre et par minutter indtil kartoflerne er færdige. Herfra er det bare at knappe en mørk øl op og anrette maden på de to tallerkner.

Velbekomme.

Læs mindre