Halløgbrød

Vi har været igang med at flække tomme kartoner, hvor der havde været soyadrik i, på langs. Vi bruger dem til at forspire årets første frø. Vi har store forventninger til de mange forskellige små pakker, med frø, som vi fik leveret for et stykke tid siden. Skøgen har brugt den sidste måned på at organisere og planlægge deres rejse fra den snarlige ilægning, i den langelandske muld, til deres spændstige og vilde høst,  efterhånden som året gror ivrigt, og vanvittigt til.

Det ser vi meget frem til. Det bliver vores første rigtige selvdyrkersæson. Vi har nu boet på landet i næsten et år og mærket vindens strenge susen, solens livsgivende varme stråler; og regnen, der altid kommer ubelejligt. Vi har lært de fleste af husets knagende og knirkende beklagelser at kende. Vi har hørt de mange kvidrende stemmer sjunge i havens forvitrede vilde buskads, og vi har mærket stilheden, der kan få alt til at ramle sammen inden i, når det går op for en, at her er man fandme på egen hånd. Her sker der kun noget, hvis man selv letter røven …

Apropos det med at lette røven; sidste år var en hård kamp med den lerede jord på marken – i år prøver vi med selvbyggede højbede, bygget af granrafter, og kompostjord fra genbrugspladsen. Vores ambitioner er blevet omformuleret. Ikke kun for haven. Det kommer til at tage tid. Det vidste vi godt … alligevel kastede vi os ud på dybt vand. Det handler om at leve inden det hele er forbi. Og nogen gange må man tage det bitre, med det knap så bitre …

Rosenkål
Rosenkål, også kendt som den lille dejlige bitre spændstige sprøde grøntsag, som rigtigt mange vrænger på næsen af. Her flækket på langs, vendt i en hurtigrørt vinagreite med tørret estragon, og bagt i ovnen ved 200° – helst med varm luft – indtil overfladen knaser lidt. I dagens anledning røg der strimlet spidskål og et par tynde skiver æble med, i de sidste afgørende 5 minutter. Det er nok til at det bliver blødt og stadigvæk er sprødt. Mandlerne, havde fået en hurtig ristetur på panden, inden de røg med i det varme fad på vej ind til spisebordet.

Opskriften på rødbederne og græskarrene øverst i billedet, får du næste gang …

Det smager af spegepølse
Normalt har jeg ikke den store fidus til opskrifter bagpå emballager, men bagpå førnævnte kartoner var der en opskrift på løgbrød, med hvidløg – det måtte vi prøve.

Ganske overraskende smagte det godt. Selv deltidsbarnet spiste lystigt af det friskbagte brød, indtil hun kom i tanker om at der var løg i. Det undrede mig, fordi hun havde selv lige været med at til lave det … I det mindste kan hun godt lide det uden løg, men med hvidløg.

For mig smagte det som brødet, de servede på det hedengangne Krasnapolski (der belejligt lå lige overfor den ligeså hedengangne rockbar Tex). Ja, der var en engang, hvor jeg troede at mit liv ville blive meget bedre, hvis bare jeg spiste lækkert på en af storbyens smarte cafe’er.

En kort historie lang
Selvfølgelig kunne jeg ikke lade være med at justere på opskriften. 650 gr. almindelig trist hvedemel, blev til halvanden dl hvedekerner, 1 dl hvedeklid, 1 dl sigtemel og almindeligt mindre trist hvedemel for resten. 5 dl. soyadrik, blev til: hvad har du af sørgelige rester plantedrik, i køleskabet. 25 gram gær blev til 10 gram gær, 3 fede hvidløg blev til 6, 1 løg skåret i ringe blev til et rødløg i halvmåneskiver, derudover røg der 5 soltørrede tomater skåret i tynde skiver, halvanden spsk. gærflager, 1 tsk røget paprika og 1 spsk tørret oregano. Et lille nip salt røg også med i dejens sidste fase, inden de blev vendt, strukket og strækt til de lækre brød, der smager afdeles vidunderligt – og meget gerne serveret med rigeligt smør på brødet – sådan får du dit brød til at smage, som var der spegepølse ovenpå …

Bagetiden er uændret; 15 minutter i en forvarmet ovn ved 250° – med varm luft. Hævetiden er stadigvæk køligt natten over. Gerne med et par afsluttende timer på køkkenbordet, ved siden af brændeovnen …

Brødet bliver godt med og uden brug af plantedrik – og sværger du trofast til de animalske produkter, så er jeg sikker på, at det også bliver en delikat og velsmagende oplevelse.

Velbekomme.