Høvdingeplade

Der skal være rigeligt med smeltet ost på, hvis man vil kalde en pizza for en pizza. Og den skal også komme i en papæske med et imiteret italiensk klingende navn udenpå. Ellers skal man kalde det for en høvdingeplade … Det siger Anden selv. Altså ham der, der kan være ret morsom, og som er vokset op i Albertslund.

Det er okay. Jeg har intet problem med at kalde det for en høvdingeplade. At den så smager mistænkeligt meget af pizza, det må du lære at leve med. Den er desværre også meget sundere, fordi den kommer uden ost og er proppet med ægte dyrevelfærd.

Gemmer du resterne til dagen efter i køleskabet, bliver det endnu mere papæske-autentisk.

Tomatsovs

Til høvdingeplade skal du bruge en god tomatsovs. Den består af en dåse tomater som du blender med et skvæt sherryeddike (el. æbleeddike) og 1 tsk røget paprika og 1 spsk soya.

I en gryde med olie svitser du et stort løg, skåret i grove stykker, sammen med en spsk tomatpure, 2 fede hvidløg og 1 spsk paprika. Når det hele er brunet godt af skal det op i blenderen til tomaterne. Gerne sammen med lidt tørret oregano og persille. Husk at smage til med salt og peber.

Når det hele er blendet sammen skal det retur i gryden sammen med et laurbærblad. Lad det simre 10-15 minutter indtil smagen har sat sig, og stil derefter gryden til side.

Tomatsovsen kan også spises som suppe.

Ostesmagen kan klares med blomkålssuppe, der er smagt til med løgpulver og gærflager – det har jeg skrevet om før. Faktisk lige her.

Dejen, bruger vi heller ikke så meget tid på her. Jeg er sikker på at du godt kan finde en løsning på det selv. Her i huset bager vi kun med surdej. Det er møgbesværligt, så det vil jeg skåne dig for.

Fyldet

Vi lavede fire forskellige slags. De havde alle en bund smurt med et tyndt lag tomatsovs og blomkålssuppe, samt lidt olie for at bidrage til den fedtede smag.

Den første var med kartoffelskiver (der var kogt først), rødløg i måner, fennikel, strimlet i tynde skiver, og kapers. Vi smagte til med lidt røget paprika og salt og peber samt gærflager.

Den anden var med grillet aubergineskiver (se opskrift her), og bagte tomater (se opskrift her) Auberginerne var smagt til med gærflager, røget paprika, tørret hvidløg og oregano. På toppen af det hele blev der drysset lidt gærflager og løgpulver.

Den tredje var med grillet squash i skiver og rødløg skåret i måner. Squashskiverne var på forhånd blevet vendt i lidt olie, æbleeddike, salt og peber samt Herbes Provence inden de fik 15 minutter i en 200° varm ovn. Den høvdingeplade blev også besudlet med et gavmildt drys gærflager og løgpulver inden den røg i ovnen.

Den sidste høvdingeplade, som var med helt almindelige champignoner i skiver, fik samme omgang som den første med kartoffel.

Høvdingeplade skal ligesom pizza, helst bages ved mindst 250° – og pladen du lægger dem på, når de skal bages i ovnen, må meget gerne være brandvarm. Nogen har en stenplade. Det har vi ikke. Vi klarer os fint uden. Bagetiden afhænger af din ovn og temperaturen. Høvdingepladerne er færdige, når bunden er sprød og fyldet har fået farve og syder og bobler let på overfladen.

Velbekomme.