Hvis ellers jeg får tid …

Vi har haft monstertravlt her på gården, både efterår og vinter. Så travlt at tiden er fløjet afsted, med alle de spændende projekter, vi gerne ville nå inden julen var overstået, og foråret bankede på døren igen. Der var bl.a. en seng til deltidsbarnet, der skulle være færdig, og nogen fik også den vidunderlige ide, at hvis vi fik gæster til spisning, så skulle de jo helst sidde ved et spisebord, som vi selv havde bygget af de gamle gulvbrædder, som vi har liggende på lager.

Da så endelig det nye år meldte sin ankomst, så skulle værkstedet laves. Det nytter ikke noget, at have et gammelt lortehus, hvis ikke man har et ordetligt sted at opbevare værktøjet og bygge sine møbler og ting selv …

For et snart et år siden, troede vi naivt, at hvis vi flyttede væk fra storbyen, så ville vi få meget mere tid til at leve det vilde og udsvævende kunstnerliv … Tid har vi da fået, men den bliver noget så eftertrykkeligt brugt på at lave alting fra bunden af – der er en fantastisk glæde ved at kunne banke den sidste dyvel i benkonstruktionen på spisebordet, og, med sindsro,  vide at det ikke falder fra hinanden, når man går i “brædderne”, midt i det første glas whisky efter ungen er lagt i koma. For hold da kæft, hvor tager det altsammen bare lang tid, når deltidsbarnet gerne vil hjælpe til og der også skal laves mad, vaskes op, stables brænde, skovles sne o.s.v.

Omvendt er der en stor tilfredstillelse ved at førnævnte spisebord kun kostede 125 kroner i materialer at bygge; at det holder vores tid ud; at det er tilpasset præcist til de mål, der passer bedst ind i vores stue … og det er ikke noget færdigt skrammel, der er købt i IKEA; lige til at smide væk når lortet falder fra hinanden efter et par år!

Men nu til det nogen af jer måske har savnet. En opskrift på lækker mad – I dagens anledning fik deltidsbarnet lov til at vælge grundingredienserne; 1 pastinak, 1 porre og spaghetti.

Hun er kun 5 år gammel, og vi kæmper en hård kamp for at lære hende at spise grøntsager. Vi er nu nået til at hun godt kan røre ved grøntsagerne, og dufte til dem uden at sige ad-bad og lave opkastlyde. Hun vil også gerne hjælpe til, når maden skal tilberedes. Bare det ikke er for besværligt. De førnævnte genstridigheder gemmer hun, til hun skal smage på den færdige mad ved spisebordet. Der er dage, hvor hun går sulten i seng. Ligesom der er dage, hvor skøgen og undertegnede nærmest slås om, hvem der får lov til at køre den lange tur, helt alene, til Rudkøbing, for at købe de småting vi godt kan undvære. Nogen gange går turen endda helt til Svendborg.

Nogen vil kalde denne ret Ragu eller Ragout. På Facebook har jeg set en EU-sponsoreret video, der viser retten med økologisk hakket oksekød, økologisk smør, økologisk hakket løg og hvidløg og økologisk revet persillerod og gulerød, og økologisk dit og dat …

Jeg vælger at kalde det for Dagens Er-Den-Her-Dag-Ikke-Snart-Slut-Spaghetti, eller smovs med spaghetti.

Udover pastinak, porre og spaghetti skal du bruge 1 dåse hakkede tomater, 1 stængel bladselleri, 1/4 knoldselleri, 1 hakket løg, 2-3 fede finthakket hvidløg, 1 god knivspids røget paprika, 1-2 spsk gærflager, 2-3 spsk sherryvineddike, 1 laurbærblad, 1 tørret hel chili, 1/2 dl grønne linser (af den tørrede slags) og 2-3 dl helt almindeligt vand fra vandhanen samt 7-8 skiver grillet aubergine – det bør du altid have liggende klar i køleskabet, se opskrift her.

Løg og hvidløg svitses let i en gryde med olie. Pastinak og Knoldselleri rives på det grove jern. Hele porren skæres i skiver. Halvdelen i gryden nu. Den anden halvdel i slutfasen, sammen med bladsellerien, der også skæres i skiver. Når duften af stegte løg spreder sig, tilsættes de revne rodfrugter. Lad det hele få lidt farve og smag inden linserne tilsættes, der også bliver glade for lidt stegesmag.

Bagefter tilsættes sherryvineddike, røget paprika, chili, hakkede tomater og det meste af vandet. Rør godt rundt og lad det simre 15-20 minutter. I mellemtiden kan du få styr på din spaghetti – any way you prefer it!

Når simretiden er overstået smager du til med salt og peber og tilsætter de sidste ingredienser; den sidste slat vand, porrer, bladselleri og aubergine. Sidstnævnte skåret i små mundrette bidder. Lad det hele simre 2-3 minutter mere, mens du hælder det meste af vandet fra, fra spaghettien – og lader spaghettien blive i gryden!

Vend “smovsen” op i gryden med spaghetti og bland det hele godt sammen. Smag til med lidt mere salt og peber og tilsæt en god spsk smørbar (den fra Naturli’). Vend det hele rundt en sidste gang, og drys lidt gærflager på toppen, inden du kyler gryden ind på bordet og råber: så er der mad …

Hvis du har ekstra tid smager det supergodt sammen med ovnbagte rosenkål … men den opskrift tager vi en anden dag, hvis ellers jeg får tid …

Velbekomme