Kokkenes Legedag

Vi havde talt om det tit. Et par af kokkene fra Madhus 24 og jeg. En dag i mit køkken, hvor de kunne få lov til at lege med det plantebaserede køkken – og med mig som den kyndige vejleder til at guide dem igennem det magiske madunivers, som jeg efterhånden har brugt et år på at skabe.

Ja, der er næsten gået et år, siden jeg tog beslutningen om at skære kødet og mejeriprodukterne ud af min kost. Det har været en fantastisk rejse indtil nu, med enkelte hop tilbage til den gamle mad, jeg engang ikke troede jeg kunne leve uden – Det er jo sådan, at nogen gange, så er der ikke andre muligheder, end at spise det der bliver serveret.

mayo i produktion

Nu var tiden endelig blevet moden fordi Madhus 24, skulle have lavet nyt gulv i hele serveringsområdet. Så sidste Tirsdag kom Mikkel og Paul forbi til det jeg har valgt at kalde Kokkenes Legedag. Det eneste der var klargjort, var Black-eyed peas og sorte bønner, der var lagt i blød dagen før.

Første stop var indkøb til dagens ekspedition. Alting skulle laves fra bunden. Missionen var enkel. Lav en masse forskellige plantebaserede retter og væk kokkenes appetit, til at turde, at prøve kræfter med en ny måde at lave mad på.

bønneret
Der var mange spændende overraskelser undervejs, efterhånden som planterne åbnede deres magiske smagsunivers for Mikkel og Paul. En af de første var de langtidsbagte tomater.

Den næste var da duften fra bønnerne, der simrede lystigt på komfuret, spredte sig i hele min lejlighed. Derefter fulgte smagen af champignonerne der blev tørristet på den gamle Skeppshult støbejernspande inden det blev tid til dagens første af de store åbenbaringer.

mad

Mayonnaisen. Det er en fantastisk oplevelse, at opleve, andre, opleve den glæde jeg selv oplevede for et år siden. På egen hånd mestrede de selv, i første hug, at lave en lækker Mayo med chili og hvidløg. Herfra var det naturligt at finde glasset frem med den gode pickles … Og voila, så var der også lavet remoulade med et diskret smæk af chili og hvidløg.

Efterhånden som dagen skred frem og spisebordet blev fyldt op af lækkerier kom vi til den næste smukke aha-oplevelse. Postejen, der til deres store overraskelse smagte bedre end rigtig leverpostej. Stor var deres glæde, da de så alle de dejlige ingredienser, som de selv havde lavet, nu blev kørt til en lækker postej med en helt almindelig stavblender.

blender

Undervejs blev der også tid til at lege med deller og hakkebøf og linsegryde og kødsovs baseret på grofthakkede bønner og linser. Og selvfølgelig hotdog med grillet aubergine. Remouladen skulle jo testes ordentligt af med ristede løg.

cocktail

Altsammen i et stigende og hektisk tempo, efterhånden som de fandt ud af, hvor enkelt det var, når bare man lod tiden arbejde og gjorde det på planternes betingelser.

Jeg ser frem til, når det næste hold kokke kommer på besøg i min lejlighed til en frisk udgave af mit nye koncept Kokkenes Legedag.