Lasagne

Tilberedningstid: 75 minutter,
Antal personer: mindst 4,
Redskaber: spækbrædt, gryde, ovnfast fad, kniv, gaffel og ske

 

Den nemme udvej når der skal kokkeres til mange
Findes der noget bedre end at samles omkring et fælles måltid mad – noget der har taget tid at tilberede og som dufter i hele huset? Det kan ikke være mange ting! Bare fordi at man ikke er hjemme, kan man jo godt skabe den samme stemning. Hvilket jeg ofte har gjort, når jeg har boet hos diverse værter, og de har introduceret mig for deres nærmeste venner og familie. 

Læs mere

I situationer som den er det nærliggende at kaste sig over den klassiske disciplin: nu-tager-vi-en-masse-kød-og-griller-det-i-timevis, mens undertegnede bruger hele dagen i køkkenet på at gøre det perfekt!

Det er altid en stor nydelse at gøre andre tilfredse. Men nogle gange har jeg også brug for at være tilstede sammen med resten af selskabet. Til det formål er lasagne altid perfekt. Nogle sværger til det, de vil kalde en klassisk lasagne med en tyk bechamelsauce, der sovser det hele godt ind.

Nogle tror fejlagtigt at det er klassisk Italiensk, hvilket det også kan være, men ligeså typisk er det at lave den uden og istedet “nøjes” med en smule af den gode og ægte mozarellaost på toppen. Personligt foretrækker jeg den sidste version. Dels fordi den er mere velsmagende, og jeg føler mig ikke så oppustet bagefter.

Noget andet er, at den er nemmere at lave (jeg tror heller ikke på færdiglavet bechamelsauce!), hvilket igen betyder at jeg sparer tid. Tid jeg igen, kan bruge på at nyde de andres selskab.

I princippet kan du fylde, hvad som helst i en lasagne, så længe der er væske nok til at “koge” lasagnepladerne i ovnen. Så slå dig løs og brug din fantasi. Denne opskrift kan også laves 100 % plantebaseret, hvor kødet f.eks. erstattes af bladselleri og skiver af grillede aubergine. Gerne i kombination med soyagranulat. Mozarellaosten kan erstattes med en blanding af finthakkede mandler og gærflager, der drysses over lasagnen de sidste 10 minutter af bagetiden. 

Læs mindre

 

Det skal du bruge
500gr. hakket oksekød (eller et vegetarisk eller vegansk alternativ)
1 løg
250gr. friske champignoner
1 grøn peberfrugt
1 stor gulerod
1 dåse flåede tomater (most groft med en gaffel)
1 lille dåse tomatpure (indhold svarende til 2 spsk)
3 fede hvidløg
Paprika
Spidskommen
Oregano (evt. også lidt rosmarin og timian)
Eddike, rød, hvid, æble eller balsamico
Olie
Salt og peber
Lasagneplader
Mozarellaost (eller almindelig revet ost)

 

Sådan gør du
Find spækbrædtet frem og hak løg og hvidløg groft. Find en stor gryde frem og fyr op under den. Skær champignonerne i små bidder og smid dem op i den varme gryde – uden olie! Giv dem en lille smule salt så vi kan trække væden ud. 

Læs mere

Når de har afgivet væden, og er blevet rynkede og de lyder som stykker af flamingo, der gnider sig mod hinanden, er de klar. Fjern dem fra gryden og læg dem i det ovnfaste fad. Tilsæt en god slat olie og smid kødet op i gryden. Sørg for at det bliver brunet godt af og der ikke er store klumper. Tilsæt løg og hvidløg sammen med lidt salt og peber. Rør godt rundt så alt får smag af hinanden og skru ned til medium varme.

Hak peberfrugten og guleroden i små tern. Når kødet og løgene er stegt hælder du indholdet over i det ovnfaste fad til de stegte champignoner. Smid tomatpureen sammen med paprikaen og spidskommen op i gryden. Sørg for at det bliver varmet godt igennem og bliver let branket.

Tilsæt alt indholdet fra det ovnfaste fad og rør godt rundt i gryden. Lad det simre lidt og tilsæt så de flåede tomater. De kan moses groft med en gaffel direkte i dåsen, eller med grydeskeen direkte i gryden. Tilsæt et godt skud eddike sammen med salt og peber. Lad det simre lidt mere og smag så til igen så vi får den helt rigtige balance mellem syre, salt og sødme.

Tænd for ovnen og sæt den til 200°. Tilsæt peberfrugt og gulerod til kødsovsen, evt. sammen med lidt vand så der ikke mangler væske. Bring kødsovsen i kog og husk at smage til. Den må gerne være let oversaltet så lasagnepladerne kommer til at smage af noget. Sluk for blusset og gør dig klar til at samle lasagnen.

Først en god sjat væske i bunden af fadet. Herefter et lag lasagneplader efterfulgt af kødsovs og et godt drys oregano. Forsæt herefter med at bygge lasagnen op lag for lag. Afslut med et lag kødsovs. Top af med revet ost eller mozarella og sørg for at det bliver jævnt fordelt til at forsegle lasagnen. Herfra er der kun at bage lasagnen færdig i ovnen. Det tager 25-35 minutter alt efter lasagnepladernes tykkelse.

Dæk eventuelt lasagnen til undervejs med staniol, hvis osten branker for hurtigt. Du kan slukke for ovnen efter 25 minutter og lade eftervarmen klare resten.

Når lasagnen er færdig, tager du den ud af ovnen, og lader den hvile i mindst 15 minutter inden servering. Stil herefter fadet på bordet og kald de sultne horder ind til bordet. Skulle der være noget til overs, kan den sagtens holde sig et par dage på køl, hvilket kun gør smagen endnu bedre.

Buon Appetito.

Læs mindre