På tomlen

Tilberedningstid: 20 minutter
Ventetid: 1.5 time
Antal personer: Flere
Redskaber: spækbræt, urtekniv, 2 ildfaste fad, 2 gryder, 1 skål med låg

 

Den bedste kok er den der kan improvisere med det der er

Det var midt i August. Solen var på sit højeste. Jeg var på tomlen. Jeg skulle besøge min fætter der bor i Vig. Skrivemaskinen var pakket ned i rygsækken sammen med min digtsamling, en flaske Single Malt og det mest nødvendige.

Fætter er ikke typen, der er kendt for sine eskapader i det plantebaserede køkken, så jeg havde selv medbragt sorte bønner og linser. Jeg vidste der var lidt ris og kartofler og et par andre småting at muntre smagsløgene med …

 

på tomlen

 

Ved ankomst om eftermiddagen kunne jeg konstatere at jeg havde dijonsennep, et glas med syltede hvidløg i krydderolie, et glas salsa, rødløg, kartofler, ris, lidt krydderier og olivenolie til min rådighed; udover linserne og de sorte bønner jeg havde taget med.

 

Sådan gjorde jeg

Jeg startede med at sætte de sorte bønner i blød. De skulle have mindst 8 timer før jeg kogte dem. Se en opskrift her. Derefter forsatte jeg med at sætte linser og ris over at koge. Linserne fik en håndfuld syltede hvidløg, lidt soya, salt, peber og et par laurbærblade med sig i gryden med vand. Kogetid 20 minutter. Ris er ris og mens de to gryder simrede skar jeg roddelen af rødløgene og lagde dem i det ildfaste fad. Jeg satte temperaturen til 200° og smækkede fadet ind i den kolde ovn. De fik ca. 45 minutter.

I mellemtiden var både ris og linser kogt færdige, og så fik jeg tid til at koge kartoflerne med skræl på. Da de var færdigkogte pillede jeg dem og vendte dem sammen med halvdelen af salsaen. Salsa kan du finde en opskrift på her. De blev serveret kolde med de kogte sorte bønner blandet i. Men da var det enten blevet for mørkt til at tage et godt billede, eller også var fætter og jeg igang med at drikke whisky.

kartofler med salsa

Næste stop var løgene. Jeg lod dem køle lidt af inden jeg pressede indmaden ud af dem. Som en tube med tandpasta. Derefter blev de skåret i grove stykker og vendt med 2 spsk dijonsennep, et gavmildt dryp olivenolie, lidt salt og peber og tørret oregano. Herefter blev de stillet på køl sammen med kartoflerne.

bagte løg

Linserne havde jeg bare stillet til side, med alt det dejlige kogevand i, efter at de var blevet kogt. I sig selv en ganske delikat suppe. Med et stykke groft brød på siden, kunne det nemt være et lækkert måltid at servere. Men der var jo så mange elementer i spil, så jeg fandt en lille tapasskål frem og anrettede med ris i bunden. Linser ovenpå, sammen med lidt bagte løg, et lille drys paprika og tørret oregano.

linseret

 

Velbekomme.