På vejtur

Det var næsten november. Fætter skulle på rangerkursus i det jyske. Det er noget med dirigering af toge i natten. Den slags nødvendige arbejde der holder samfundet rullende. Der var en hund der skulle passes. Og en møggammel kat.

Jeg pakkede det mest nødvendige i rygsækken. Kamera. Notesbøger. Tandbørste og rene underbukser. Intentionen var at tomle mod Vig. Igen. Det var for koldt og der var udsigt til regn. Jeg tyede til mit rejsekort. Igen.

Ved ankomst med toget til Vig måtte jeg vente 40 minutter på bussen. Linie 565. Jeg stod af ved Den Rytmiske Højskole. Den der er kendt for at ligge i Vig. 1 stop. En distance på 2.5 km. Der står Jyderup på byskiltet. Gåafstand til Fætter = 1.2 km.

jyderup

Jeg havde en plastikbøtte med. Den indeholdte et mislykket forsøg på at lave noget med ris og bønner. Jeg havde kogt risene med for meget vand. Halvdelen af bønnerne var blevet blendet fint med soya, lidt gærflager og medkogt hvidløg og chili. Ganske som jeg plejer med mine bønner.

Jeg havde også en halv pose med noget Fajita-grønt fra Rema, i fryseren. Det hele blev blandet sammen. Derhjemme. I mit køkken. Jeg havde håbet på noget stort.

Det blev lidt for meget af det gode. Alt for klistret. Ligesom en tyk grød. Det smagte anstændigt. Det var synd at smide det ud. I grøntsagsskuffen lå der to gule beder (gule rødbeder) og tre let-runkne æbler. Dem tog jeg også med. Jeg har sagt det før. Intet skal gå til spilde.

Hos Fætter var der rødløg, kartofler og hvidløg. Dem købte han sidste gang jeg var her. Køkkenet lignede lort. Det gør det ofte. Jeg gjorde køkkenet rent. Som jeg plejer. Jeg kan ikke arbejde i køkkenet hvis det er møgbeskidt. Fætter har ikke tid til det pjat. Alt for meget arbejde. Han prøver hele tiden på at sige pænt nej tak.

En eller anden dag lykkedes det vel for ham. At få lov til at holde fri. Høre Heavy Metal på fuld smadder. Ryge lidt pot. Drikke en røvfuld bajere. Uden at skulle tidligt op de næste par dage.

Ris og bønnegrøden blev rørt op med lidt helt almindelig hvedemel. Jeg smagte det til med salt og peber. Grøden smaskede som en rigtig fars så jeg stillede den til side. Den skulle trække lidt.

gulebeder

Kartoflerne, intakte med skræl på, røg i en gryde med vand og lidt salt og blev bragt til kogepunktet. Mens jeg ventede på at vandet kogte, skar jeg rødløg, æbler og de gule beder i grove stykker. Bederne blev skrællet først. Det hele røg op i et fad med hele hvidløg (uden skræl). Jeg dryppede gavmildt olivenolie udover sammen med lidt salt, peber, chili og oregano. Det røg i ovnen. 200°. Jeg slukkede for kartoflerne. Eftervarmen klarede resten af processen for mig.

En stegepande røg på en varm kogeplade. Temperaturen sat til 3/4 af den maksimale styrke. Olie. Til at stege i. Spiseske. Til at forme deller.

Fætters ovn er hurtig varm. Efter 20 minutter slukkede jeg for varmen. Dellerne var færdige. De lå stadigvæk på panden. De røg med ind på risten i ovnen. Vandet fra kartoflerne blev hældt fra. Jeg gav dem et chok med 2 gange koldt vand inden de blev skåret i tykke skiver og derefter stegt på en frisk stegepande med lidt olie. Begge sider. Lækre sprøde og fedtede. Ligesom resten af maden. Det var jo blevet koldt. Kroppen trænger til ekstra fedt når det snart er vinter.

Kamera. Fancy anretning. Det er jo snart jul. Skyde en god håndfuld billeder. Slette de fleste bagefter.

Havde Fætter været hjemme, skulle der som minimum have været stegt flæsk til. Det er jo snart jul.

Velbekomme.