Rigtig tomatsovs

Tilberedningstid: 30−45 minutter
Antal personer: 2
Redskaber: pande, gryde, kniv, skærebrædt og ske.

 

Der er tomatsovs og så er der tomatsovs
Tomatsovs er efter min mening noget af det mest simple at lave og at købe den færdiglavet er en helt forkert vej at gå. 1) Smagen er oftest helt aldeles rædselsfuld. 2) Du får for lidt kvalitet for pengene. 3) Når du laver den selv, ved du præcis hvad den indeholder. 4) Den tager ikke meget længere tid at lave end den færdigkøbte!

Helt basalt kan du lave tomatsovs med lidt løg, 1 fed hvidløg, friske tomater og lidt rødvinseddike samt salt og peber. Det eneste en tomatsovs kræver er tid til at simre og lidt syre, der hjælper med at trække sukkeret ud af tomaterne. Syren giver samtidigt giver et ekstra modspil til sukkeret fra de letristede løg. Til denne opskrift har jeg tilført en række krydderier, der er med til at løfte smagen endnu mere. Men basalt kan du klare dig med oventående og stadigvæk få et fantastisk resultat ud af det.

 

Du skal bruge
300gr. cherrytomater
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
Olie
Salt & peber
En smule eddike
Lidt paprika
Lidt tørret oregano
Et par laurbærblade
300gr. frisk spaghetti
Frisk basilikum til pynt
Parmesanost

 

Sådan gør du
Første skridt er at forberede ingredienserne – så hak løget fint og gør det samme med hvidløget. Hvis du bruger cherrytomater, er det nok at halvere dem. Find derefter en pande og smid den på komfuret, med lavt blus under. Hæld et skud olie på panden og tilsæt løgene med det samme. Lad løgene stå og simre ved lav temperatur, indtil de er blevet let lysebrune og bløde. Tilsæt hvidløg og evt. 2 tsk paprika. Vend det hele rundt sammen og lad det få lidt varme og farve. 

Læs mere

Når duften af hvidløg breder sig lystigt, tilsætter du tomaterne. Vend rundt med lidt eddike, salt og peber og et par laurbærblade. Lad sovsen stå og småsimre 4-5 minutter inden du smager den til med salt og peber. Rør rundt og lad sovsen stå og småsimre. Hvis sovsen mangler væske kan du evt. tilsætte en smule vand. Når smagen er helt rigtig og smagen af tomater og løg er smeltet sammen, tager du sovsen af blusset.

Find en gryde frem til pastaen og sørg for at der er rigeligt med vand i – og at vandet smager af salt! Når vandet koger tilsætter du spaghettien uden at knække dem! Sørg for at røre rundt i pastavandet løbende så spaghettien ikke klistrer sammen. Alt pasta skal tilberedes al dente, hvilket er tidspunktet lige før, at den bliver meget mør. Der skal være lidt bid tilbage i den.

Når spaghettien er færdig, sætter du panden med tomatsovsen tilbage på blusset og dræner det meste af væden fra pastaen. Gem en smule af kogevandet. Når tomatsovsen simrer igen vender du spaghettien sammen med tre – fire gode spsk af kogevandet i panden, og rører det hele godt sammen. Læg mærke til at kogevandet gør at tomatsovsen, får en let cremet konsistens, der kommer fra den stivelse, der er tilovers fra spaghettien.

Spis direkte fra panden eller fordel på to tallerkner og riv en god portion parmesan over – og smid frisk basilkum ovenpå. Har du lidt frisk eller tørret oregano, vil det også være yderst velkomment. Vil du gerne have kød til kan jeg varmt anbefale opskriften på mine kødboller, fra opskriften på kartoffelsuppe

Buon Appetito.

 

Læs mindre