Risotto

Tilberedningstid: 45 min
Antal personer: 2
Redskaber: pande, gryde, kniv, skærebrædt og gaffel

 

Okay det er lidt snyd
Lad os slå en ting fast! Risotto kræver de særlige risottoris, der minder meget om grødris. Det er derfor denne ret hedder improviseret Risotto. Du er på landevejen og har ikke adgang til dit eget køkken. At slæbe rundt på både 1 kilo almindelige ris og 1 kilo risottoris er udelukket – ja selv 1 kilo er for meget, men det er jo en anden historie. 

Læs mere

Min version af risotto fandt jeg på i 2011, hvor jeg for første gang entrede den sydlige del af det amerikanske kontinent. Jeg er en stor fan af risotto og når jeg nu befandt mig i et land befolket med italienske og spanske efterkommere, så virkede det som en naturlig ting at kaste sig over.

Jeg ved også godt at risotto kræver hvidvin. Men jeg har fundet ud af at man godt kan klare sig med hvidvins -eller æbleeddike. Den giver, efter min mening, den nødvendige syre som modspil til den fede smag af smør og parmesanost – og ja det er ikke den sundeste ret. Men servér en råkost bestående af gulerødder, fennikel og lidt ristede nødder ved siden og glæd dig samtidigt over, at denne ret er vegetarisk – med mindre du har en fristende lille klump pancetta liggende i køleskabet.

Denne ret koster lidt mere end normalt, idet den kræver indkøb af parmesan, som kan være dyrt! Omvendt behøver du ikke bruge det hele, og det kunne f.eks. være, at du næste dag lavede en gang pasta med tomatsovs eller hjemmelavet carpachio, som faktisk ikke er så svært at lave. 

Læs mindre

 

Du skal bruge
1 kopfuld ris
Smør*
Parmesanost
1 skalloteløg
1 hvidløg
250gr. friske champignoner
3-4 spsk hvidvinseddike (eller 1 kop hvidvin hvis du har)
Olie
Salt og peber
1 par laurbærblade og lidt citronskal

*På de fleste hostels finder du altid lidt smør i køleskabet fra morgenmaden 

 

Sådan gør du
Første skridt er at forberede grøntsagerne og finde redskaberne frem. Skær champignonerne i kvarte og fyr op under panden. Den skal være brændvarm. Smid svampene på (uden olie!) Og drys lidt salt over. Når vandet er fordampet tilstrækkeligt og svampene er krympet godt sammen stiller du panden til side. Når de begynder at lyde som flamingostykker er de klar. 

Læs mere

Smid gryden på blusset og giv gryden et skud olivenolie og en klat smør. Smid løgene i og stil blusset på halv styrke. Lad løgene simre et par minutter indtil de har fået farve og den dejlige duft af stegte løg blander sig med duften af svampene på panden.

Tilsæt hvidløg og rør let rundt. Lad det simre igen et par minutter og tilsæt så lidt eddike og lidt salt. Rør rundt så smagen fordeles godt. Skru lidt op for blusset og vent et øjeblik til gryden er lidt varmere inden du smider risene på (husk de skal skylles først!). Rør rundt i risene så de ikke brænder på men får lidt farve og bliver let gennemsigtige. Smid et par laurbærblade i (hvis du har nogen!) og tilsæt lidt vand (og evt. lidt hvidvin!). Rør rundt og skru blusset ned til en trejdedel styrke.

De næste 15-30 minutter kommer til at kræve din fulde opmærksomhed. Løbende kan du se at risene suger væsken til sig, og løbende tilføjer du mere væske. Bruger du ikke hvidvin, skal du løbende tilsætte en smule eddike -smag gerne på kogevandet så det ikke bliver for surt! Når du har tilsat to trejdedele af væsken tilsætter du svampene og et par gode spsk koldt smør og rører godt rundt.

Modsat når du koger ris på almindelig vis, vil vi gerne trække stivelsen ud af risene, så de bliver klistrede ligesom med risottoris – det fremmer vi ved løbende at røre rundt. Samtidigt brænder risene ikke på, fordi vi løbende tilsætter væske istedet for det hele på en gang.

Når risene er ved at være færdigkogte, skal du smage på dem for at sikre, der er den rigtige smagsbalance! Herefter det tid til at finde rivejernet frem og rive en god håndfuld parmesan udover risene og røre som en gal. Lige så snart osten smelter, går den i forbindelse med smørret og stivelsen i vandet og binder det hele smukt sammen. Smag til med salt og peber og evt. mere eddike. Der skal være en smuk balance mellem fedmen, syren og salt. Har du lidt finthakket citronskal, vil det kun øge den samlede smagsoplevelse.

Når du har ramt den helt perfekte cremethed, er det tid til at servere og gerne med lidt grønt krydderi på toppen – f.eks. lidt oregano eller basilikum. Du kan spise direkte fra gryden eller lave en fancy anretning på en eller to tallerkner med lidt friskrevet parmesan på toppen.

Jeg anbefaler den sidste model og gerne ledsaget af et glas køligt hvidvin – og gerne på en lørdag med et rart og dejligt menneske du gerne vil forkæle. Det er en perfekt måde at ende en lang dag med at have udforsket byens gemte hemmeligheder.

Buon Appetito.

Læs mindre