Selleribøffer

Jeg var hjemme igen efter min seneste vejtur. Jeg havde fået mine tre kopper kaffe og fået lov til at være morgensur i et par timer. Det var stadigvæk næsten mørkt udenfor. Kæresten var alt for langt væk. Vejret var slået over i gråt, koldt og lidt for trist.

Køleskabet var dagen før blevet proppet til randen med årtidens grøntsager; rodfrugter, kål, løg, porrer, kartofler med jord på, hokkaido-græskar og alskens lækkerier fra den lokale bazar.

Der var med andre ord rigelige muligheder for en lang og spændende dag i køkkenet.

kaalsalat

En god råkostsalat

Dagen før havde jeg lavet råsyltede løg i en simpel plastikbøtte. To helt almindelige løg, skåret i måner. Lidt raffineret rørsukker, salt, æbleeddike, tørret dild og persille og lidt af den gode rapsolie. Låget på. Ryste ryste ryste. Derefter ind på hylden i køleskabet.

Bagte tomater, havde jeg også haft tid til at få lavet dagen før. Hele tomater. Krydssnit i toppen. Op i et ildfast fad. Ovn. 200°. Tid nok. Indtil skrællen udenpå krøller rigtigt.

Jeg smed et par gavmilde håndfulde hasselnødder på den lille støbejernspande. Tændte for blusset. Imens hasselnødderne hyggede sig på varmen, snittede jeg en portion hvidkål i lange strimler og smed det op i en plastikbøtte. Ovenpå kålen røg der lidt råsyltede løg, et par af de bagte tomater, der var hakket groft og bagefter most med en gaffel. Til sidst smed jeg hasselnødderne, der nu var dejligt ristede, ovenpå. På med låget. Ryste grundigt. Derefter ind på køl. Velsmagende salat til flere dage. Næsten årstidskorrekt.

selleriboef-7

Selleribøf

Knoldselleri havde jeg allerede leget en del med i år. Det kan du finde opskrifter på her og her.

Dagens opgave var en forbedring af en næsten glemt indlært disciplin. Selleribøffen. Den panerede slags. Udfordringen var at lave den uden æg.

Først skar jeg røven af knoldsellerien. Den kunne jeg bruge til noget andet. Herefter skar jeg tre gode fede skiver af den. Skrællen fjernede jeg bagefter med kniven, da skiverne lå fladt på spækbrædtet.

Missionen var enkel. Jeg ville indledende dampe skiverne i en form for suppevand. 3-4 minutter. Bare nok til at gøre dem let bløde udenpå. Bagefter panere dem og lade ovnen klare resten.

Der var ikke noget suppevand, så det måtte jeg improvisere inden jeg kunne gå videre med processen.

Den nemme udgave er kartofler, løg, porre, hvidløg, pastinak, grillet aubergine (kan undværes), citronskal- og saft, laurbær, soya, salt og peber, røget paprika og røde linser. Op en i gryde med det hele. Evt. lidt chiliVand til det dækker som det sidste skridt. Olie, til at stege i, som det første, er en god ting til at hjælpe med at give det mere smag.

Den besværlige vej. Har jeg hørt; kartofler, skrællet og skåret i skiver. Grove skiver af bagt løg. Dem havde jeg også lavet dagen før.

Nej jeg er ikke overskudsagtig og madsnobbet. Jeg er bare god til at udnytte tiden, når ovnen allerede er i brug.

Skær roddelen af de hele løg. Smid dem ind i ovnen. Gerne med den skårne flade nedad. Enten ovenpå et stykke bagepapir på en bageplade eller i et ildfast fad. 200°. Gerne start fra kold ovn. Tid. Ligesom med de bagte tomater sker smagsmiraklet efter 35-45 minutter i ovnen.

To pastinakker, der var renset grundig med grøntsagsbørsten, var også røget med i ovnen. Smider du også en håndfuld hele hvidløg med skræl på bliver du endnu mere glad i dagene der følger.

Grillede auberginer bør man altid have i sit køleskab. Det gør det ud for bacon eller ansjoser. Det giver god smag. Uden at noget væsen skal dø. En dag, når vi er flyttet på landet vil kæresten og jeg have en gris. Den skal hedde bacon. Den skal aldrig spises. Den skal leve indtil den dør. Helt naturligt. Dens job bliver at agere fræser og gødningsspreder. Den skal have en ven. En lille ged. Den skal hedde Gert.

selleriboef-8

Tilbage til opskriften

Da linserne var gået i opløsning, smagte jeg suppevandet til inden selleriskiverne, på skift, røg ned og hyggede sig lidt i varmen. Det hjalp også med til at give yderligere smag til suppen. Ja det giver flere retter i en.

Muligvis virker det monsterbesværligt, for den uerfarne i de ædle køkkendiscipliner, det som jeg her demonstrerer. Men hvis du gerne vil lære at rigtig mad, så bliver du nødt til at bruge tid i dit køkken … og lave tingene fra bunden af. Fordelene ved det kan du google dig til.

Jeg lod de dampede selleriskiver køle lidt af inden jeg smurte jeg dem med lidt rapsolie og vendte dem i en blanding af panko-rasp (almindelig raps kan også bruges), sesamfrøgærflager, røget paprika og salt og peber.

Til allersidst var det blot at smide skiverne på en bageplade med bagepapir på ind i den kolde ovn. 200°. Vend skiverne efter ca. 20 minutter. Giv dem 10 minutter mere. Lad dem eventuelt suge eftervarmen til sig.

kroellede-kartofler

Krøllede kartofler

Jeg får altid blandet for meget paneringsrasp og da selleriskiverne var blevet smidt i ovnen huskede jeg, at forleden dag, var der nogen i facebookland, der delte en video på at lave sprøde kartoffelspiraler, hvor der blev brugt smør og parmesanost. Jeg spiser jo ikke parmesanost og smør mere, så jeg brugte samme trick som med selleribøfferne. Dog uden at koge kartoflerne først.

Og ja det er pikkebesværligt at skære kartoflerne helt perfekte, så de kan trækkes ud som en harmonika. De to på billedet var de eneste der lykkedes rigtigt ud af de seks kartofler, der røg i ovnen. Var det besværet værd? Nej bestemt ikke! Og slet ikke når jeg tænker på, hvor meget nemmere det er at lave hasselback kartofler.

dinner with lucy

Dinner with Lucy

Med mig fra bazaren, havde jeg hjemtaget friske forsyninger af Tahini, Harissa og friskbagt fladbrød. Jeg rørte en sindsyg lækker dressing bestående af tahini, limesaft, vand, hvidløg, Harissa, røget paprika og salt.

Da det var længe siden at Lucy, min skrivemaskine, og jeg, havde delt en intim stund dækkede jeg op på soveværelsegulvet med levende lys. En lækker anretning med lidt af det hele. Bourbon til dessert.

Så kunne vi sidde der og mindes vores sidste tur til USA. Jeg skal snart afsted igen. Du kan læse om Lucy her. Samme hemmelige sted på nettet, kan du, hvis du har tid og lyst, frit læse de spændende historier, med de skæve og sære forviklinger som hun og jeg har været involveret i. Der kommer snart en digtsamling fra føromtalte USA-tur. Jeg ved ikke præcist hvornår. Endnu.

 

One more thing …

Lige før middagen med Lucy røg suppevandet en tur i blenderen. Det er det med at lave flere måltider, når man nu er godt i gang. Jeg smed tre af de bagte tomater med i. Det smagte vidunderligt. Endnu bedre dagen efter serveret helt enkelt med fladbrød og dressingen rørt på Tahini.

selleriboef-9

Velbekomme