Stuvet Kål

Det havde ligget i køleskabet i næsten 3 uger. Hvidkålshovedet. Det kommer altid i størrelse stor. Alt for meget til en person. Jeg tester altid grænsen for, hvor længe det kan overleve køligt placeret i grøntsagsskuffen. Det overrasker mig altid, hvor lang tid det faktisk er.

stuvet-kaal-1

Det er fristende at lave et damp på resterne, smide det i fryseposer og derefter dumpe det i fryseren. Glemme alt om det et par måneder fordi man er blevet træt af at spise kål.

Men for det meste ender det med, at jeg kyler den sidste kvarte klump ned i skraldespanden. Bagefter får jeg dårlig samvittighed over at jeg ikke fik brugt det hele. Ikke fordi det er dyrt, men fordi det er spild af råvarer. Nogen har brugt tid på at dyrke det for at jeg kan kassere det. Du kender det sikkert alt for godt.

Vinterens ædle disciplin

Jeg har længe haft lyst til stuvet hvidkål. Den klassiske udgave med kogte kartofler og deller (i en naturvenlig udgave). Jeg tror det var med det i tankerne, at det oprindeligt, var røget med i indkøbskurven for 3 uger siden.

Det er i virkeligheden ret enkelt. Du damper 1/4 Hvidkål skåret i strimler, 2 håndfulde rosenkål skåret i halve, i ca. 10 minutter. Sidstnævnte fordi det er godt med grønne farver.

Gem 2 dl af kogevandet og stil kålen til side på en dyb tallerken. Smid 3 spsk rapsolie (af den gode slags!) op i gryden. Sæt blusset på lav temperatur. Bland 2 spsk. Hvedemel, 1 spsk kikærtemel og 1/2 spsk gærflager i en lille glasskål.

Kikærtemel giver en fantastisk smag og er rig på protein og mange andre spændende ting. Læs selv på bagsiden af emballagen. Det gør at du kan opnå en dejlig cremet effekt. Nogen siger det smager lidt af kylling. Det er dyrt, hvis du køber det i Føtex. Billigere, hvis du køber det i den lokale bazar.

stuvet-kaal-7

Lav en klassisk opbygning af opbagt sovs. Fedt, mel, væde. Rør rundt som en gal med piskeriset så du undgår ujævne melklumper. I stedet for koens mælk kan du bruge soyadrik. Jeg brugte 1 1/2 dl. Når konsistensen er ved at være der, smager du til med revet muskatnød, salt, peber og æbleeddike. Til sidst vælter du kålen tilbage i gryden og vender det hele godt sammen. Bring i kog og smag til en sidste gang.

stuvet-kaal-8

Er du ligeså smart som mig har du allerede kogt kartoflerne, og lavet deller dagen før. Ja de kan faktisk også laves i en smagfuld og naturvenlig udgave. Helt uden Øf Øf. Se bare her. Lidt kikærtemel i dellefarsen gør også underværker. Prøv det hvis du tør …

Server med noget der er syltet. Så bliver det næsten som i gamle dage, hjemme hos farmor. Dengang, hvor begreber som klimakrise, new public management, ny nordisk skole, finanskrise og krigen mod terror ikke eksisterede. Dengang hed det måske bare noget andet.

Velbekomme.