Suppevand

Netop hjemvendt efter en fabelagtig tur til det fynske, der igen havde budt på dejlige oplevelser sammen med kæresten, og tilfældige lift ud i det grønne, skulle der laves mad igen. Køleskabet var tomt som i meget tomt og samtidigt havde efteråret sat ind med fuld kraft. Suppe syntes at være det næste naturlige skridt.

Og siden jeg nu var igang med koge bønner og bage tomater, majs og søde kartofler i ovnen, kunne jeg da lige så godt snige endnu et projekt ind. Suppevand. Det virkede som en god ide at lave noget, der kunne passe sig selv fordi … der var også et projekt af helt anden karakter der krævede min fysiske tilstedeværelse.

demolition

Først gjorde jeg alle grøntsagerne klar. Der var porre, pastinak, persillerod, gulerod, knoldselleri, fennikel, skalotteløg, hvidløg, chili, ingefær, citronsaft- og skal. Alle grøntsagerne blev skåret i grove stykker; sammen med et gavmildt skud af den gode rapsolie røg det hele i den store gryde med lidt groft salt, et par skefulde af den smagsfulde kinesiske soya og æbleeddike – samt et skud friskkværnet sort peber.

suppevand-step-1

Da det hele havde fået lidt stegeskorpe smed jeg et glas med selvblandede røde og grønne linser i gryden sammen med helt almindeligt koldt vand, til det dækkede og en stor håndfuld frosne selleriblade fra sidste gang jeg spiste knoldselleri – det er altid en god ide at skylle dem grundigt inden du smider dem i en frysepose og derefter opbevare dem i fryseren, til når du mangler lidt ekstra smag af efterår i din suppe.

suppevand-step-3

Da suppevandet kogte skruede jeg ned til laveste blus og lod tiden klare resten. I mellemtiden kunne jeg gå i gang med slaghammeren og få banket puds af væggen.

Efter ca. 1 time slukkede jeg for varmen og lod det hygge sig en times tid mere, inden det var blevet tid til en pause fra rystelserne. Et dørslag blev fundet frem så suppevand og udkogte grøntsager og linser, kunne skilles ad.

suppevand-paa-glas

Til opbevaring af suppevandet brugte jeg et par genbrugte glas, fra nogle syltede drueagurker, som jeg havde skoldet med kogende vand. Inden lågene blev skruet på tilsatte jeg en gavmild spiseskefuld gærflager til hvert glas. Med låget sat på var det nemt at ryste det hele sammen, inden glassene blev sat på køl.

kokos-karry-suppe

Efter et par timers banken mere, på soveværelsesvæggen, kunne jeg lynhurtigt smække en god portion nudelsuppe med karry og kokosmælk sammen.

 

Velbekomme.