Søndagsmad

Søndag, er for mig oftest forbundet med dovenskab. Velgennemført ugidelighed og en ligegyldighed med, hvad ugen bringer af overraskelser. Søndag flydende i nogens sofa. Men helst min egen. Tilfældig Netflix.  Måske frække kys fra kæresten. Hvis hun har overnattet.

I mit køleskab havde jeg kogte kartofler, bagte rødløg, 1 bakke champignoner, 1 porre og radiser. I min fryser er der altid frosne ærter.

stegte-champignoner

Champignoner tilberedes bedst på en tør brandvarm støbejernspande med groft salt drysset over, indtil de har smidt vandet, og de lyder som knirkende flamingostykker der gnider mod hinanden. Halvvejs igennem processen skruer jeg ned til laveste blus. Herefter ryger der lidt æbleeddike på sammen med lidt finthakket citronskal, halvdelen af porren i skiver, friskkværnet sort peber, lidt finthakket hvidløg, og selvfølgelig et par gavmilde dryp af den gode bornholmske rapsolie.

brasede-kartofler

Braskartofler er en af mine yndlingsdiscipliner. Morgentræt smider man støbejernspanden på blusset. Styrken sat på medium varme. Olie skal der til. Paprika er også vigtigt. Frem med urtekniven. Skær kartoflerne i mundrette bidder. Lad dem falde blidt på panden, så der ikke kommer olie udover det hele.

Kan kartoflerne ikke ligge i et lag er panden for lille. Det er den paprikasprøde overflade der er at foretrække. Ellers er det ikke braskartofler. Giv dem tid til at udvikle stegeskorpe. Det plejer at passe med tiden der bruges på at koge vand og male bønner til morgenkaffen. Vend kartoflerne forsigtigt. Hæld kogende vand over kaffebønnerne (jeg antager at du har en Bodum). Tag resten af porren i skiver sammen med skiver af bagt rødløg og smid ovenpå kartoflerne. Vend forsigtigt rundt. Pres stemplet ned på din Bodum. Nu er kaffen klar. Skænk en kop og find posen med de frosne ærter frem. Mængden bestemmer du selv.

Radiserne er valgfrie. De skulle spises. Husk salt på kartoflerne. Engelsk Sauce og Ketchup, er med til at gøre søndagen endnu mere autentisk.

Sådan … så er du klar til at kaste dit weekendslidte kadaver ind i sofaen.

 

Velbekomme